Logičan zahtev da nevakcinisani plaćaju lečenje

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar ocenio je danas da je logičan zahtev lekara da nevakcinisani građani sami plaćaju deo troškova lečenja od koronavirusa, jer vakcina ima dovoljno, a mogu i da biraju koju će da prime.

Ministar Zlatibor Lončar, foto: Jutjub Tanjug
Ministar Zlatibor Lončar, foto: Jutjub Tanjug

Lončar je naveo da takav zahtev ne bi imao smisla da država nije obezbedila dovoljno vakcina za sve, ukazavši na to da građani ne razmišljaju o troškovima lečenja jer znaju da to država pokriva.

Zdravstveni radnici sa razlogom to kažu da bi podigli svest ljudi, budući da imamo one koji ne veruju ni u koronavirus, ni u vakcinu, a kad se razbole znaju da će država sve da plati, dodao je on.

Da su se vakcinisali, najverovatnije ne bi bili u bolnici. Ovako, niti se pridržavaju mera, niti su se vakcinisali, pa su došli u bolnicu i očekuju da sve država pokrije, istakao je ministar.

On je izneo i podatak da je u Srbiji trenutno izolovano osam slučajeva delta soja, ali i upozorio na to da ih sigurno ima više, pa se odugovlačenjem vakcinacije samo još više otvara prostor virusu da mutira.

Pandemija u celom svetu ne može da se reši dok ne bude 70, 80 odsto globalno imunizovanih. Bolje je da se svi vakcinišemo na vreme i vratimo normalnom životu, a ne da se pitamo gde treba da nosimo masku. Bez vakcinacije to ne možemo i sve ostalo je prazna priča, objasnio je ministar.

Lončar je ukazao na to da je povećan broj ljudi na prvim pregledima i na prijemima za bolnicu, te da je jedina stvar koja to može da spreči vakcinacija.

Preuzeto: Vlada Srbije, Tanjug

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom

COVID 19

U Srbiji potvrđeno 107 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Kultura i umetnost

Otvorena izložba „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“ u Nišu