Због чега је важно носити одећу скројену од природних материјала

Свет све више препознаје значај органских производа. 

Фото илустрација, пиксабај
Фото илустрација, пиксабај

Трудимо се да једемо здраву храну, пијемо чисту воду и водимо рачуна о животној средини. Међутим, мало људи придаје значај ношењу одеће скројене од природних материјала, и поред тога што је кожа највећи људски орган и прва баријера која нас штити од спољашње средине.

Када купујемо одећу, већина нас се води следећим критеријумима – дизајн, удобност, величина и цена. 

Ретко ко размишља о тканини одеће све док се уклапа у наш стил, па ћемо у наставку текста говорити о томе због чега је важно носити одећу скројену од природних материјала и какве здравствене бенефите природне тканине имају на наше свеобухватно здравље.

Од чега се праве природни материјали?

Природно је увек у моди.

У свету тканина, најпопуларнији је памук који је практично поставио темеље текстилне индустрије. Међутим то није једини природни материјал, иако је најзаступљенији на тржишту. 

Природни материјали сачињени су од влакана биљног и животињског порекла, а одећа израђена од истих доступна је на сваком кораку. У ери убрзане дигитализације све више производа се купују путем рачунара и мобилних телефона, па постоји прегршт места са којег можете поручивати жељени материјал или гардеробу као што је Екстреме интернет продавница

Постоје три основне категорије тканина: природна, синтетичка и тканина настала мешавином обе. Уопштено гледано разлика је јасна, али потребно је нагласити да нису све природне тканине добре, као што нису све вештачке тканине нужно лоше. 

Много зависи и од осетљивости ваше коже. Навешћемо најпопуларније природне тканине које се користе како у Нишу тако и у Србији и објаснити њихово порекло као и њихов значај за кожу.

Памук – хипоалергенска тканина

Када споменемо одећу од природног материјала, прво што нам падне на памет је памук.

Памучна тканина је једна од најчешће коришћених тканина на свету. Биљног је порекла и потичу од влакана која окружују семе биљке памука, а која се појављују у округлом, пуфнастом облику након што семе сазри. 

Природна својства памучних влакана олакшавају предење у снажну нит.

Оно што је посебно карактеристично за памук је што лети хлади, а зими греје па представља одличну топлотну изолацију која не заробљава ваздух, и уједно омогућава кожи да дише. 

Због тога ћете се мање знојити и осећаћете се пријатније у својој кожи, што је један од главних разлога због чега би одећа за спавање требала бити израђена од квалитетних природних материјала. Ноћно знојење може у великој мери пореметити ваш сан, стога ћете бити уморни када закорачите у нову свакодневницу. 

Осим тога, памук је хипоалерген што га чини идеалним за особе са осетљивом кожом јер ретко изазива алергијске реакције и не иритира кожу. Због тога се памук користи у медицинским производима попут завоја и газе, а такође представља тканину по избору за дечију одећу. 

Свила – луксуз на кожи

Вративши се уназад неколико миленијума можемо видети свилу као значајан фактор у развоју не само кинеске културе већ и свих држава дуж Пута свиле. Свила је тканина са историјом дугачком неколико хиљада година, а занимљиво је да су Кинези чували тајну настанка свиле вековима, па се сматрала чудесним материјалом и оличењем луксуза. 

Свила је била толико пожељна да се неретко вредновала као злато и драго камење. 

Овај природни материјал прави се од тананих влакана добијених из чаура свилене бубе, од којих се даљом прерадом добија свилена тканина. 

Постоји нешто у додиру свиле на кожу због којег се осећате као на облаку. Ванвременска тканина идеална је за готово сваки одевни комад, а спроведене студије су показале да аминокиселине из свиле смањују видљиве знаке старења попут бора. 

Дуготрајна употреба свиле драстично побољшава изглед коже, успоравајући ефекте старења. Замислите то као невидљиву ноћну крему која се наноси на ваше тело сваке ноћи док спавате. 

Вуна – топлотни изолатор

Вуна представља својеврсни синоним за удобност и топлину, па се углавном користи за израду џемпера, капа, ћебади, јоргана и других прекривача. Тканина је животињског порекла и добија се шишањем живих оваца.

Вуна уједно греје и хлади јер је одличан топлотни изолатор.  

Ова тканина која не гори лако. Заправо, вунена тканина ће сама угасити ватру када се запали, због чега ватрогасци користе вуну у униформи како би се заштитили од пламена. 

Како вуна не сакупља влагу, неће привлачити плесан или бактерије. Ова важна карактеристика чини вуну најбољим материјалом одеће за људе који имају астму, алергије или друге дисајне проблеме.

Која је разлика између природних и вештачких материјала?

Као што смо већ говорили у тексту изнад, природни материјали настају из биљних и животињских извора, због чега најбоље приањају уз кожу. Са друге стране, вештачка влакна попут синтетике, спандекса и најлона обично настају хемијским процесима. 

Текстилна индустрија је започела стварање синтетичких влакана као јефтинију алтернативу природним влакнима, које су лакше за масовну производњу

На самом крају можемо закључити да природна влакна имају много више здравствених бенефита од вештачких. Биоразградива су, па је ношење природних влакана корак напред ка бољој и здравијој будућности наше планете. 

Сихронизација са природом је први корак ка добром здрављу, позитивној енергији и укупном благостању.

Аутор: Сандра Станојковић

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: