У Србији одобрена „Фајзер“ вакцина за децу од 12 до 15 година

Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) одобрила је данас примену вакцине против COVID-19 произвођача „Фајзер-Бионтек“ за узраст од 12 до 15 година старости.

Илустрација, фото: Пиксабај, вакцина
Илустрација, фото: Пиксабај, вакцина

Агенција је данас разматрала допуну дозволе за „Фајзерову“ вакцину на комисији за хумане лекове и након што је потврђено да су се стекли сви законски услови, а пре свега, да су испуњени највиши стручни критеријуми који се односе на безбедност и ефикасност, донела је закључак да се ова вакцина може користити код популације узраста од 12 до 15 година у Србији.

Експерти АЛИМС-а су од подношења захтева са комплетном документацијом ригорозно контролисали све научне податке у овом контексту из клиничких испитивања која је произвођач спровео у другим државама.

Уз то су чланови комисије, стручњаци из области фармације и медицине, такође проверили све материјале пре него што је предмет стављен на дневни ред данашњег ванредног састанка комисије.

Након позитивног мишљења комисије за хумане лекове, АЛИМС је одобрио примену вакцине “Comimaty“ против COVID-19 произвођача “Фајзер-Бионтек“ за узраст 12-15 година старости.

У наредним данима ће се изменити и саставни делови дозволе – Сажетак карактеристика лека и Упутство за пацијента, што ће бити објављено и на интернет страници Агенције.

Комплетирањем свих ових поступака, могу започети активности других надлежних институција, стручних комисија и тела надлежних за имунизацију уопште, али и педијатрију, како би се испунили неопходни услови и дефинисали додатни критеријуми пре него што заиста започне примена вакцине на овом узрасту, односно имунизација деце против COVID-19.

АЛИМС и њени стручњаци су овиме још једном показали да великим трудом и добром организацијом могу да благовремено дођу до одговора на поједине захтеве, у потпуности поштујући све регулаторне захтеве и норме. А све то са циљем како би се заштитило здравље, па и животи грађана Србије, уз посебан опрез када је реч о осетљивим категоријама становништва као што су деца, наводи се у саопштењу АЛИМС-а.

Аутор: Танјуг, преузето: Влада Србије

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: