Vojska Srbije jača za 30 tenkova i 30 oklopno-izviđačkih automobila

otpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas primopredaji tenkova T-72MS i oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS iz donacije Ruske Federacije Srbiji u niškoj kasarni „Mija Stanimirović“.

Ilustracija, tenk, foto: Yury Rymko, piksabaj
Ilustracija, tenk, foto: Yury Rymko, piksabaj

Ceremoniji su prisustvovali i državni sekretar, zamenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Nikolaj Pankov i zamenik ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin, kao i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Radi se o donaciji Ruske Federacije Vojsci Republike Srbije u vrednosti od približno 75 miliona evra, koja se sastoji u 30 oklopnih transportera BRDM-2MS i 30 modernizovanih tenkova T-72 MS, a na osnovu sporazuma koji su u Sočiju dogovorila dva predsednika – Aleksandar Vučić i Vladimir Putin. Mi smo veoma zahvalni Ruskoj Federaciji, jer je ovo značajno pojačanje za Vojsku Srbije, rekao je ministar Stefanović po završetku primopredaje.

Stefanović je podsetio da je u novembru takođe u Nišu prikazan prvi deo ove donacije – 11 tenkova T-72 i 10 oklopnih transportera.

Danas kada su oni kompletirani i kada su faktički dva, tenkovski bataljon i bataljon BRDM-2MS upotpunjeni, predstavljamo ovo naoružanje, koje će ići u Kopnenu vojsku, i koje će značajno poboljšati, kao što ste mogli da čujete i od generala Mojsilovića, naše operativne sposobnosti, istakao je Stefanović.

Ministar je ukazao na to da je reč o savremenim sredstvima, koja su u ovom delu sveta među najboljima.

Radi se o nečemu što je najbolje u Kopnenoj vojsci trenutno, ali i o sredstvima koja će pomoći da naši vojnici budu bolje zaštićeni i da naša Vojska bude efikasna u izvršenju svih zadataka u zaštiti naše zemlje, očuvanju našeg mira i stabilnosti, rekao je ministar.

On je istakao da nema stabilnosti, mira i bezbednosti bez jake vojske.

Samo jaka Vojska Srbije može da znači jaku Srbiju. I ovde hoću da se zahvalim i generalu Mojsiloviću i generalu Simoviću, ali i svim starešinama Vojske, koji su u prethodnim godinama vredno i naporno radili da naša vojska bude dobro opremljena, ali i da naši vojnici budu utrenirani i uvežbani, jer to je najveća snaga jedne vojske. Snaga vojske je u njenim ljudima, oni su uložili ogromne napore da te vojnike pripreme, da ih obuče i da mi danas imamo spremne posade kao što vidite i za ovu novu, borbenu tehniku, naglasio je ministar Stefanović.

On je, takođe, izrazio zadovoljstvo zbog toga što se između Ruske Federacije i Republike Srbije saradnja nastavlja i razvija u dobrom tempu.

Danas ćete imati priliku i da vidite saradnju naših specijalnih jedinica na poligonu Orešac gde ćete videti njihovo sadejstvo u borbi protiv terorista. Ruski padobranci će sa pripadnicima 72. specijalne brigade izvesti završnu vežbu, gde će pokazati sve elemente svoje obučenosti i opremljenosti, ukazao je ministar Stefanović.

Ministar odbrane je zahvalio našim prijateljima iz Ruske Federacije i ministru Sergeju Šojguu na tome što su pripadnici specijalnih jedinica došli ovde i što imamo priliku da uvežbavamo na najozbiljniji način i taktike i tehnike.

Hoćemo da sa svima sarađujemo, hoćemo da imamo mogućnost da učimo od najboljih, a to ruski specijalci i pripadnici ruskih jedinica svakako jesu, istakao je ministar Stefanović.

On se zahvalio i ambasadoru Bocan-Harčenku na velikoj podršci svih ovih godina i na svemu što je zajednički urađeno.

Očekujem i nastavak opremanja vojske, želim da imamo još intenzivniji rad i da svake godine imamo priliku da vas obradujemo nečim što je naša vojska novo uradila, novim sredstvima kojima se opremila ali i novim sposobnostima koje je stekla, zaključio je ministar Stefanović.

Ambasador Bocan-Harčenko istakao je da današnji dan pokazuje i dokazuje još jednom da je saradnja dveju zemalja, a posebno vojno-tehnička, razvijena i čvrsta i da ima budućnost.

Vojno-tehnička saradnja, koja se odvija na najbolji način na osnovu ugovora naših predsednika, veoma je značajna sama po sebi stvara dobar i čvrst temelj za sveobuhvatnu saradnju između Rusije i Srbije, naglasio je ambasador Bocan- Harčenko dodajući da se ta vojno tehnička i vojna saradnja odvija između Srbije i Rusije odvija u skladu sa međunarodnim ugovorima i normama, a u prilog stabilnosti u regionu.

Prema njegovim rečima, Rusija će pružiti svoj doprinos jačanju suvereniteta, celovitosti i odbrambene sposobnosti Srbije i neutralnog statusa Srbije, dodajući da „neutralni status mora sebe da štiti“.

Neutralni status omogućava Srbiji da razvija vojnu i vojno-tehničku saradnju sa svima gde Srbija im svoj interes, naglasio je ambasador Bocan- Harčenko.

Simbolično, na današnjoj ceremoniji primopredaje, general Fomin uručio je generalu Mojsiloviću ključ od tenka.

General Fomin je, tom prilikom, istakao da je današnji dan još jedan uspešan korak u jačanju rusko-srpske vojno-tehničke saradnje.

On je naglasio da ova tehnika ispunjava sve savremene standarde i da će ojačati borbeni potencijal srpske armije i omogućiti da se obezbedi nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

General Mojsilović zahvalio je državnom vrhu Ruske Federacije i svima koji su učestvovali danas i do danas u procesu opremanja tenkovskog i oklopno-izviđačkog bataljona sa borbenim sredstvima ruske proizvodnje.

Takođe, general Mojsilović je naglasio da je ta vojno-tehnička saradnja rezultirala time da je Vojska Srbije jača za 30 tenkova T-72MS i 30 oklopno-borbenih vozila BRDM-2MS, kao i da su rezultati našeg čvrstog partnerstva i dobre vojničke saradnje su danas vidljivi na terenu.

Borbena tehnika koju danas imamo prilike da vidimo, a svrstavamo u stroj Vojske Srbije, imaće za cilj jačanje sveukupnog kapaciteta i operativnih sposobnosti Vojske Srbije u celini, zaključio je general Mojsilović.

U niškoj kasarni danas je prikazan i Oklopno-izviđački i tenkovski bataljon na maršu, a posebno su predstavljene osnovne taktičko-tehničke karakteristike tenka T-72MS i oklopno-izviđačkog automobila BRDM-2MS.

Izvor: Vlada Srbije

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Obaveštenje

Provera ispravnosti sistema za javno uzbunjivanje u gradu Nišu!

Potvrđeno

Od danas jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Nišlija

Zoran Maksimović posvetio pesme Nišu i Niškoj Banji, mestima koja su mu u srcu

Dobra vest za poljoprivrednike

Počela isplata po hektaru, produžen rok za prijavu