Војска Србије јача за 30 тенкова и 30 оклопно-извиђачких аутомобила

отпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас примопредаји тенкова Т-72МС и оклопно-извиђачких аутомобила БРДМ-2МС из донације Руске Федерације Србији у нишкој касарни „Мија Станимировић“.

Илустрација, тенк, фото: Yury Rymko, пиксабај
Илустрација, тенк, фото: Yury Rymko, пиксабај

Церемонији су присуствовали и државни секретар, заменик министра одбране Руске Федерације генерал армије Николај Панков и заменик министра одбране генерал-пуковник Александар Фомин, као и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко.

Ради се о донацији Руске Федерације Војсци Републике Србије у вредности од приближно 75 милиона евра, која се састоји у 30 оклопних транспортера БРДМ-2МС и 30 модернизованих тенкова Т-72 МС, а на основу споразума који су у Сочију договорила два председника – Александар Вучић и Владимир Путин. Ми смо веома захвални Руској Федерацији, јер је ово значајно појачање за Војску Србије, рекао је министар Стефановић по завршетку примопредаје.

Стефановић је подсетио да је у новембру такође у Нишу приказан први део ове донације – 11 тенкова Т-72 и 10 оклопних транспортера.

Данас када су они комплетирани и када су фактички два, тенковски батаљон и батаљон БРДМ-2МС употпуњени, представљамо ово наоружање, које ће ићи у Копнену војску, и које ће значајно побољшати, као што сте могли да чујете и од генерала Мојсиловића, наше оперативне способности, истакао је Стефановић.

Министар је указао на то да је реч о савременим средствима, која су у овом делу света међу најбољима.

Ради се о нечему што је најбоље у Копненој војсци тренутно, али и о средствима која ће помоћи да наши војници буду боље заштићени и да наша Војска буде ефикасна у извршењу свих задатака у заштити наше земље, очувању нашег мира и стабилности, рекао је министар.

Он је истакао да нема стабилности, мира и безбедности без јаке војске.

Само јака Војска Србије може да значи јаку Србију. И овде хоћу да се захвалим и генералу Мојсиловићу и генералу Симовићу, али и свим старешинама Војске, који су у претходним годинама вредно и напорно радили да наша војска буде добро опремљена, али и да наши војници буду утренирани и увежбани, јер то је највећа снага једне војске. Снага војске је у њеним људима, они су уложили огромне напоре да те војнике припреме, да их обуче и да ми данас имамо спремне посаде као што видите и за ову нову, борбену технику, нагласио је министар Стефановић.

Он је, такође, изразио задовољство због тога што се између Руске Федерације и Републике Србије сарадња наставља и развија у добром темпу.

Данас ћете имати прилику и да видите сарадњу наших специјалних јединица на полигону Орешац где ћете видети њихово садејство у борби против терориста. Руски падобранци ће са припадницима 72. специјалне бригаде извести завршну вежбу, где ће показати све елементе своје обучености и опремљености, указао је министар Стефановић.

Министар одбране је захвалио нашим пријатељима из Руске Федерације и министру Сергеју Шојгуу на томе што су припадници специјалних јединица дошли овде и што имамо прилику да увежбавамо на најозбиљнији начин и тактике и технике.

Хоћемо да са свима сарађујемо, хоћемо да имамо могућност да учимо од најбољих, а то руски специјалци и припадници руских јединица свакако јесу, истакао је министар Стефановић.

Он се захвалио и амбасадору Боцан-Харченку на великој подршци свих ових година и на свему што је заједнички урађено.

Очекујем и наставак опремања војске, желим да имамо још интензивнији рад и да сваке године имамо прилику да вас обрадујемо нечим што је наша војска ново урадила, новим средствима којима се опремила али и новим способностима које је стекла, закључио је министар Стефановић.

Амбасадор Боцан-Харченко истакао је да данашњи дан показује и доказује још једном да је сарадња двеју земаља, а посебно војно-техничка, развијена и чврста и да има будућност.

Војно-техничка сарадња, која се одвија на најбољи начин на основу уговора наших председника, веома је значајна сама по себи ствара добар и чврст темељ за свеобухватну сарадњу између Русије и Србије, нагласио је амбасадор Боцан- Харченко додајући да се та војно техничка и војна сарадња одвија између Србије и Русије одвија у складу са међународним уговорима и нормама, а у прилог стабилности у региону.

Према његовим речима, Русија ће пружити свој допринос јачању суверенитета, целовитости и одбрамбене способности Србије и неутралног статуса Србије, додајући да „неутрални статус мора себе да штити“.

Неутрални статус омогућава Србији да развија војну и војно-техничку сарадњу са свима где Србија им свој интерес, нагласио је амбасадор Боцан- Харченко.

Симболично, на данашњој церемонији примопредаје, генерал Фомин уручио је генералу Мојсиловићу кључ од тенка.

Генерал Фомин је, том приликом, истакао да је данашњи дан још један успешан корак у јачању руско-српске војно-техничке сарадње.

Он је нагласио да ова техника испуњава све савремене стандарде и да ће ојачати борбени потенцијал српске армије и омогућити да се обезбеди национални суверенитет и територијални интегритет земље.

Генерал Мојсиловић захвалио је државном врху Руске Федерације и свима који су учествовали данас и до данас у процесу опремања тенковског и оклопно-извиђачког батаљона са борбеним средствима руске производње.

Такође, генерал Мојсиловић је нагласио да је та војно-техничка сарадња резултирала тиме да је Војска Србије јача за 30 тенкова Т-72МС и 30 оклопно-борбених возила БРДМ-2МС, као и да су резултати нашег чврстог партнерства и добре војничке сарадње су данас видљиви на терену.

Борбена техника коју данас имамо прилике да видимо, а сврставамо у строј Војске Србије, имаће за циљ јачање свеукупног капацитета и оперативних способности Војске Србије у целини, закључио је генерал Мојсиловић.

У нишкој касарни данас је приказан и Оклопно-извиђачки и тенковски батаљон на маршу, а посебно су представљене основне тактичко-техничке карактеристике тенка Т-72МС и оклопно-извиђачког аутомобила БРДМ-2МС.

Извор: Влада Србије

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: