Нови портал за пријављивање угрожавања безбедности новинара

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић одржале су редован месечни састанак са Радном групом за безбедност и заштиту новинара, којем је по позиву присуствовао и представник Врховног касационог суда.

Медији, фото: пиксабај
Медији, фото: пиксабај

На састанку се разговарало о питању уједначавања судске праксе у поступцима који се воде поводом угрожавања безбедности новинара, при чему је указано на то да треба да се настави дијалог са Врховним касационим судом о овој важној теми.

Представник Мисије ОЕБС-a у Србији представио је најважније резултате Анализе коју је Мисија подржала, а која садржи мишљење професора Зорана Стојановића са предлозима за измену Кривичног законика којима би се обезбедила свеобухватна заштита новинара. Ова питања биће разматрана у оквиру даљих измена Кривичног законика.

На састанку Радне групе представљен је нови портал bezbedninovinari.rs, на којем ће бити сублимирани сви подаци о контакт тачкама за пријављивање угрожавање безбедности новинара и медијских радника, у тужилаштвима и полицијским управама.

Подаци о свим кривично-правним случајевима које води Републичко јавно тужилаштво од 2016. године у оквиру споразума Сталне радне групе за безбедност новинара већ су приказани на порталу, као и студије случајева и линкови ка релевантним базама података НУНС-а, УНС-а, Омбудсмана, затим стандарди међународних организација и примери правосудне праксе у Србији.

Заменик Републичког јавног тужиоца Бранко Стаменковић упознао је учеснике састанка са тим да је у току марта тужилаштво формирало шест предмета у вези са угрожавањем безбедности новинара, што је мањи број у односу на претходна два месеца.

Данашњи састанак започео је минутом ћутања у знак сећања на 16 преминулих радника РТС-а, који су страдали 23. априла 1999. године у НАТО бомбардовању зграде РТС-а.

Следећи састанак председнице Владе и потпредседнице Владе и министарке културе и информисања са Радном групе биће одржан 28. маја.

Извор: Влада Србије

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: