Ниш значајан град у билатералним односима са Шведском

Ниш је значајан град у билатералним односима Шведске и Србије, истакнуто је у разговору градоначелнице Ниша Драгане Сотировски и шведског амбасадора Јана Лундина са сарадницима у Градској кући.

Застава Шведске, фото: Hasse Lundqvist, Пиксабеј
Застава Шведске, фото: Hasse Lundqvist, Пиксабеј

Заштита животне средине је била доминантна тема разговора, а заједнички рад Града Ниша са Амбасадом Шведске и Шведском агенцијом за међународни развој и сарадњу (СИДА) на припреми пројектне документације за изградњу фабрике за пречишћавање отпадних вода је пример успешне сарадње који би могао, како је речено,  да буде узор и за друге градове у Србији када је реч о пројектима који се финансирају из фондова Европске уније.

Градоначелница Ниша и Његова екселенција разговарали су о наставку сарадње после изласка из кризе изазване пандемијом, о обнављању ранијих авио линија између Ниша и шведских градова, као и о интензивирању сарадње у областима привреде, напредних и иновативних технологија и циркуларној економији.

Фото архива, портал: Нишке новине
Фото архива, портал: Нишке новине

Постигли смо договор да у октобру ове године у Нишу, уколико за то постоје услови због пандемије,  организујемо сусрет са представницима шведских компанија и разменимо искуства у областима о којима смо разговарали, најавила је Драгана Сотировски и напоменула да је упознала госта са свим компаративним предностима Ниша за страна улагања и са изазовима са којима се суочава Ниш у условима здравствене кризе светских размера.

Лундин је најавио наставак сарадње и рекао да ће по отварању авио линија из Ниша за Малме и Стокхолм та сарадња бити интензивна. У разговору су учествовали директор Канцеларије за локални економски развој Душан Радивојевић, градски већник проф. др Владислав Марјановић и Срђан Мићић, шведски и српски држављанин и нишки привредник.

Извор: Град Ниш

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: