Почетак радова на новом терминалу нишког аеродрома у току 2021. године

У току ове године на нишком аеродрому „Константин Велики“ почеће изградња нове терминалне зграде и новог контролног торња, а вредност целокупне инвестиције је око 12 милиона евра.

Аеродром, фото: Гугл мап
Аеродром, фото: Гугл мап

Руководство предузећа „Аеродроми Србије“ која од пре неколико година управља нишким аеродромом наводи да је у току завршна фаза израде пројктно техничке документације, те да ће се градити по идејном решењу на основу концепта који је представљен у јуну прошле године.

Према њиховим речима, аеродром тренутно чека добијање градјевинске дозволе како би отпочео са радовима, а комплетна инвестиција доградње 7000м2 и реконструкције постојеће терминалне зграде од 2100м2 износи око 12 милиона евра.

У току је и поступак добијања дозовле за санацију писте, а завршен је поступак јавне набавке избора пројектанта за проширење рулне стазе и платформе, а након добијања дозвола овај пројекат биће упућен надлезном министарству, али реално овај пројекат неће бити запоцет у току ове године наводи директор овог предузећа Михајло Здравковић.

Нишки аеродром је током протекле године набавио и нову опрему за пријем робе и контролу путника, а тренутно ради и исталације система светлосног обелезавања и смањене видљивости приликом слетања.

Подсетимо, кроз аеродром „Константин Велики” у Нишу у току прошле године прошло је свега 154.233 путника, што је за 63% мање у односу на 2019. када је кроз аеродром прошло 422.255 путника. Овакав пад путника последица је пандемије вируса Цовид-19 и веома сложене епидемилошке ситуације како у Србији, тако и широм Европе.

Извор: flynaissus.com

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: