Први летови са аеродрома у Требињу од краја следеће године

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је данас са министром саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђем Поповићем о изградњи аеродрома Требиње и о другим важним пројектима који повезују српски народ.

Ниш, авион, илустрација, фото: М. Стевановић
Ниш, авион, илустрација, фото: М. Стевановић

Михајловић је након састанка навела да је било речи и о ауто-путу Сремска Рача–Kузмин, одлуци Србије да помогне изградњу брзе саобраћајнице од Раче до Бијељине, скором отварању моста Љубовија–Братунац, као и о 11 мостова које заједно радимо.

Све то нам омогућава да повежемо наш народ и да те везе буду још чвршће. Изградњом аеродрома Требиње омогућићемо да се од Београда до Требиња стиже за максимум 40 минута, као и да се Требиње повеже не само са регионом, већ и остатком Европе и света, нагласила је она.

Потпредседница Владе је рекла и да је данас постигнут договор о томе да се до петка прецизно дефинише локација писте и формирају мали оперативни тимови који ће паралелно радити све неопходно како бисмо у децембру следеће године грађанима могли да понудимо летове до и од Требиња.

Поповић је указао на значај који ће овај аеродром имати, као и на велике амбиције да се тај пројекат заврши до краја наредне године, при чему је, у име Владе Републике Српске, изразио захвалност председнику Србије Александру Вучићу на свесрдној помоћи и подршци.

Надам се да ћемо заједничким снагама урадити све што је неопходно да пројекат буде завршен у договореном року и  аеродром заживи у пуном капацитету. Овим ћемо дистанцу између Београда и Требиња лакше премостити, јер градимо ваздушни мост Срба са обе стране Дрине, рекао је министар.

Помоћник министарке за просторно планирање и урбанизам Републике Српске Драган Јевтић рекао је да ће ово министарство, надлежно за просторне планове и издавање грађевинских дозвола, учинити све да имамо лет између Требиња и Београда до краја следеће године.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић навео је да је место Мионићи у Херцеговини изабрано за изградњу поменутог аеродрома, и додао да је планирано да у децембру 2021. године први авион полети из Требиња.

Након  овог билатералног састанка, одржан је и састанак Радне групе за координацију, контролу и праћење активности изградње аеродрома Требиње, којој су присуствовали шеф Kабинета председника Републике, директор „Аеродрома Србије“, представници Министарства финансија и Министарства унутрашњих послова, Директората цивилног ваздухопловства, Аеродрома „Никола Тесла“, Kонтроле летења Србије и Црне Горе, као и директор „Аеродрома Републике Српске“.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: