Digitalizacija praćenja saobraćaja za veću bezbednost na auto-putevima

ana brnabicv

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je uverenje da će Centar za prikupljanje i obradu podataka o saobraćaju na auto-putevima u Srbiji, koji je danas otvoren na naplatnoj stanici Beograd u Vrčinu, povećati bezbednost učesnika u saobraćaju i doprineti zaštiti životne sredine.

Ana Brnabić, foto: Niške novine
Ana Brnabić, foto: Niške novine

Brnabić je tokom obilaska ovog centra čestitala JP „Putevi Srbije“ na modernizaciji i digitalizaciji praćenja saobraćaja, objasnivši da taj centar obrađuje sve podatke sa nadzornih kamera na auto-putu i naplatnih stanica i da se iz njega upravlja svom signalizacijom na auto-putevima u Srbiji.

Ona je ukazala na to da će Centar za prikupljanje i obradu podataka o saobraćaju na auto-putevima omogućiti i da se proverava brzina vozila i dobiju podaci o njihovim registarskim tablicama i prosečnoj brzini kojom su se kretali na auto-putu.

Predsednica Vlade je napomenula da je projekat ovog centra uradio Institut „Mihajlo Pupin“, poručivši da će država i ubuduće podržavati domaću pamet i inovacije kako bi naša privreda bila konkurentnija, što će se raditi kroz Fond za inovacionu delatnost, Fond za nauku, ali i mnoge druge fondove.

Brnabić je istakla da će i punjač za električne automobile, koji je danas, takođe, pušten u rad na naplatnoj stanici Beograd, doprineti smanjenju aerozagrađenja u zemlji.

Trenutno imamo osam punjača na auto-putevima u Srbiji, a budžetirali smo još 10 ove godine, precizirala je premijerka i dodala da ima još približno 90 elektropunjača po gradovima i opštinama u Srbiji.

Ona je navela da država subvencioniše kupovinu električnih vozila, ali i da se radi na izmenama i dopunama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kako bi počelo da se naplaćuje punjenje vozila iz elektropunjača.

Predsednica Vlade je ukazala na to da nema razloga da punjenje na elektropunjačima bude besplatno, što je sada slučaj, a da ostali vozači plaćaju gorivo.

Brnabić je naglasila da će država davati dodatne podsticaje i subvencije jer želi da podstakne korišćenje ove vrsta vozila.

Prema njenim rečima, „Putevi Srbije“ su predložili da se za 13 odsto smanji putarina za električna i hibridna vozila, što je odlična inicijativa.

Nastavićemo da razvijamo ovaj centar „Puteva Srbije“. Očekujem da će to rezultirati većim prilivima u budžet preko kazni za vangabaritni transport, navela je ona i dodala da je veliki broj kamiona van gabarita i da prekomerno uništavaju naše puteve.

Prema njenim rečima, uglavnom su to kamioni iz inostranstva koji su u tranzitu, a kažnjavanjem vozača tih vozila pokazaćemo da se ovde poštuju zakoni.

Ona je predočila da će ovaj centar doprineti i boljoj kontroli kamiona koji prevoze opasne materije, uz napomenu da će MUP, zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, moći da preko registarskih oznaka tih kamiona na auto-putu proveri da li imaju sve potrebne dozvole.

Predsednica Vlade je istakla da je pokrenut čitav niz inicijativa kako bi se smanjila zagađenost vazduha u Srbiji i da se zato, na primer, ulaže više od 500 miliona evra u postrojenja za odsumporavanje u termoelektranama.

Insistira se, kako je naglasila, između ostalog i na gasifikaciji zemlje, a od 1. januara ove godine puštena je u rad deonica Balkanskog toka kroz našu zemlju.

Cilj je da se ubrza gasifikacija, kao i da kotlarnice koje su koristile mazut i ugalj pređu na gas ili biomasu, rekla je ona i ukazala na važnost pilot-projekta za toplanu u Kragujevcu koji se finansira iz kredita EBRD-a, a koji treba da bude gotov do kraja 2021. godine.

Premijerka je navela da upravo Kragujevac, zajedno sa Valjevom i Užicem, ima najveći problem sa zagađenjem vazduha, dodavši da je donet i novi pravilnik po kome je sadržaj sumpora u lož-ulju smanjen sa maksimalnih tri na jedan odsto.

Istovremeno, Brnabić je ukazala na to da će u narednih nekoliko dana u Službenom glasniku biti objavljena odluka o smanjivanju troškova priključka na gas za približno 100.000 dinara po domaćinstvu.

Prema njenoj oceni, to je veliki podsticaj svim našim građanima da se priključe na gasovodnu mrežu kako bi se smanjio broj individualnih ložišta koja su, takođe, jedan od ogromnih zagađivača vazduha.

Ona je objasnila da je reč o izmeni i dopuni Pravilnika o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova, a tiču se smanjenja troškova priključka na gasovodnu mrežu.

Prema njenim rečima, stupanjem na snagu Pravilnika smanjiće se troškovi građana koji su za izgradnju priključka na distributivnu gasovodnu mrežu „Srbijagasa“ do sada plaćali i do 200.000 dinara.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pozdravila je današnje puštanje u rad punjača za električna vozila, ocenivši da to predstavlja još jedan od načina za smanjenje zagađenja vazduha.

Vujović je podsetila na to da naša država subvenciniše građanima nabavku električnih vozila, poručivši da je za Vladu Srbije i to ministarstvo borba protiv aerozagađenja među prioritetima.

Ona je ukazala na to da je konkurs za dodelu sredstava za zamenu kotlarinica i pošumljavanje završen i da će prvi ugovori biti potpisani u narednih deset dana.

Ministarka je navela podatak da se za zamenu kotlarnica za pravna lica javilo 30 lokalnih samouprava, isto toliko i za pošumljavanje, dok se osam lokalnih samouprava prijavilo za zamenu privatnih ložišta.

Izvor: Vlada Srbije

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom

COVID 19

U Srbiji potvrđeno 107 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Kultura i umetnost

Otvorena izložba „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“ u Nišu