Дигитализација праћења саобраћаја за већу безбедност на ауто-путевима

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изразила је уверење да ће Центар за прикупљање и обраду података о саобраћају на ауто-путевима у Србији, који је данас отворен на наплатној станици Београд у Врчину, повећати безбедност учесника у саобраћају и допринети заштити животне средине.

Ана Брнабић, фото: Нишке новине
Ана Брнабић, фото: Нишке новине

Брнабић је током обиласка овог центра честитала ЈП „Путеви Србије“ на модернизацији и дигитализацији праћења саобраћаја, објаснивши да тај центар обрађује све податке са надзорних камера на ауто-путу и наплатних станица и да се из њега управља свом сигнализацијом на ауто-путевима у Србији.

Она је указала на то да ће Центар за прикупљање и обраду података о саобраћају на ауто-путевима омогућити и да се проверава брзина возила и добију подаци о њиховим регистарским таблицама и просечној брзини којом су се кретали на ауто-путу.

Председница Владе је напоменула да је пројекат овог центра урадио Институт „Михајло Пупин“, поручивши да ће држава и убудуће подржавати домаћу памет и иновације како би наша привреда била конкурентнија, што ће се радити кроз Фонд за иновациону делатност, Фонд за науку, али и многе друге фондове.

Брнабић је истакла да ће и пуњач за електричне аутомобиле, који је данас, такође, пуштен у рад на наплатној станици Београд, допринети смањењу аерозаграђења у земљи.

Тренутно имамо осам пуњача на ауто-путевима у Србији, а буџетирали смо још 10 ове године, прецизирала је премијерка и додала да има још приближно 90 електропуњача по градовима и општинама у Србији.

Она је навела да држава субвенционише куповину електричних возила, али и да се ради на изменама и допунама Закона о накнадама за коришћење јавних добара, како би почело да се наплаћује пуњење возила из електропуњача.

Председница Владе је указала на то да нема разлога да пуњење на електропуњачима буде бесплатно, што је сада случај, а да остали возачи плаћају гориво.

Брнабић је нагласила да ће држава давати додатне подстицаје и субвенције јер жели да подстакне коришћење ове врста возила.

Према њеним речима, „Путеви Србије“ су предложили да се за 13 одсто смањи путарина за електрична и хибридна возила, што је одлична иницијатива.

Наставићемо да развијамо овај центар „Путева Србије“. Очекујем да ће то резултирати већим приливима у буџет преко казни за вангабаритни транспорт, навела је она и додала да је велики број камиона ван габарита и да прекомерно уништавају наше путеве.

Према њеним речима, углавном су то камиони из иностранства који су у транзиту, а кажњавањем возача тих возила показаћемо да се овде поштују закони.

Она је предочила да ће овај центар допринети и бољој контроли камиона који превозе опасне материје, уз напомену да ће МУП, заједно са Агенцијом за безбедност саобраћаја, моћи да преко регистарских ознака тих камиона на ауто-путу провери да ли имају све потребне дозволе.

Председница Владе је истакла да је покренут читав низ иницијатива како би се смањила загађеност ваздуха у Србији и да се зато, на пример, улаже више од 500 милиона евра у постројења за одсумпоравање у термоелектранама.

Инсистира се, како је нагласила, између осталог и на гасификацији земље, а од 1. јануара ове године пуштена је у рад деоница Балканског тока кроз нашу земљу.

Циљ је да се убрза гасификација, као и да котларнице које су користиле мазут и угаљ пређу на гас или биомасу, рекла је она и указала на важност пилот-пројекта за топлану у Крагујевцу који се финансира из кредита ЕБРД-а, а који треба да буде готов до краја 2021. године.

Премијерка је навела да управо Крагујевац, заједно са Ваљевом и Ужицем, има највећи проблем са загађењем ваздуха, додавши да је донет и нови правилник по коме је садржај сумпора у лож-уљу смањен са максималних три на један одсто.

Истовремено, Брнабић је указала на то да ће у наредних неколико дана у Службеном гласнику бити објављена одлука о смањивању трошкова прикључка на гас за приближно 100.000 динара по домаћинству.

Према њеној оцени, то је велики подстицај свим нашим грађанима да се прикључе на гасоводну мрежу како би се смањио број индивидуалних ложишта која су, такође, један од огромних загађивача ваздуха.

Она је објаснила да је реч о измени и допуни Правилника о посебној врсти објеката и посебној врсти радова, а тичу се смањења трошкова прикључка на гасоводну мрежу.

Према њеним речима, ступањем на снагу Правилника смањиће се трошкови грађана који су за изградњу прикључка на дистрибутивну гасоводну мрежу „Србијагаса“ до сада плаћали и до 200.000 динара.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић поздравила је данашње пуштање у рад пуњача за електрична возила, оценивши да то представља још један од начина за смањење загађења ваздуха.

Вујовић је подсетила на то да наша држава субвенцинише грађанима набавку електричних возила, поручивши да је за Владу Србије и то министарство борба против аерозагађења међу приоритетима.

Она је указала на то да је конкурс за доделу средстава за замену котлариница и пошумљавање завршен и да ће први уговори бити потписани у наредних десет дана.

Министарка је навела податак да се за замену котларница за правна лица јавило 30 локалних самоуправа, исто толико и за пошумљавање, док се осам локалних самоуправа пријавило за замену приватних ложишта.

Извор: Влада Србије

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: