Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek izjavio je danas da je to ministarstvo potpuno spremno da sprovede težak i ozbiljan plan masovne imunizacije građana.

Vakcine, foto: Vesna Harni, Piksabej
Vakcine, foto: Vesna Harni, Piksabej

Đerlek je u izjavi za Televiziju Pink naveo da može se reći da je blizu pobeda nad koronavirusom kada bude vakcinisano između 1,4 i tri miliona ljudi.

On je objasnio da će se imunizacija sprovoditi u tri faze, napomenuvši da je u toku prva faza u okviru koje je planirano da se vakciniše 720.000 građana.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja je podsetio na to da su vakcinu prvi primili korisnici gerontoloških centara, a da je imunizacija nastavljena sa zdravstvenim radnicima.

Prema njegovim rečima, do sada je bilo približno 20 vakcinalnih punktova u Beogradu, a od sutra će takvi punktovi biti postavljeni i u opštim bolnicama širom Srbije.

Od sutra ćemo imati više od 110 vakcinalnih punktova i postepeno povećavamo tempo vakcinacije kako bismo završili prvu fazu, u okviru koje planiramo da vakcinišemo i starije od 75 godina, kojih ima između 300.000 i 350.000, istakao je on.

Đerlek je objasnio da je u okviru druge faze planirano da bude vakcinisano od 11 do 21 odsto ljudi, odnosno novih 740.000 građana, preciziravši da će tada biti vakcinisani stariji od 65 godina koji nisu obuhvaćeni prvom fazom, kao i zaposleni u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i prosveti i pripadnici Vojske i policije.

Prema njegovim rečima, u trećoj fazi biće vakcinisano skoro 1,7 miliona ljudi i to građani od 50 do 64 godine bez obzira na faktore rizika i mlađi od 50 godina koji imaju faktore rizika.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja je istakao da u drugoj polovini januara u Srbiju stiže 500.000 doza ruske vakcine Sputnjik V, kao i velike količine kineske vakcine.

On je izrazio uverenje da će državni vrh obezbediti i ostale vakcine koje su registrovane na tržištu kako bi se vakcinacija u Srbiji brže sprovodila, naglasivši da je svaka vakcina dobra, i koju god da građani prime, neće pogrešiti.

Što se više građana vakciniše, pre ćemo završiti sa kovidom i pre ćemo početi normalno da živimo, poručio je Đerlek i dodao da je vakcina najozbiljne stredstvo odbrane od virusa.

Prema njegovim rečima, Institut za javno zdravlje “ Dr Milan Jovanović Batut“ napravio je plan vakcinacije, a građani koji su obuhvaćeni tim planom, biće na vreme obavešteni kada će moći da se vakcinišu i gde.

Na sajtu Ministarstva zdravlja će, kako je dodao, biti otvoren i kol-centar gde će građani moći da se informišu o procesu vakcinacije.

Đerlek je izrazio zadovoljstvo zbog toga što u Srbiji vlada veliko interesovanje za vakcinaciju među svim populacionim grupama, ocenivši da to pokazuje da je razvijena svest građana da je vakcina jedini spas.

Prema njegovim rečima, iako se smanjuje broj novoobolelih, broj hospitalizovanih i onih na respiratorima, bolnice su i dalje pune.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja je upozorio na to da nas je koronavirus više puta iznenadio i da moramo biti oprezni jer bi nas jedna greška mogla skupo koštati.