Данас исплата новчане подршке свим запосленима у здравству

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да ће у петак, 20.11.2020. године, бити уплаћено по 10.000 динара на име једнократне новчане подршке за запослене у здравству, ао и да је за те сврхе из буџета издвојено 1,55 милијарди динара, односно приближно 13 милиона евра.

Динар, илустрација, фото: Нишке новине
Динар, илустрација, фото: Нишке новине

Мали је навео да ће сви здравствени радници добити ову једнократну помоћ од државе, и о запослени у самом здравственом систему, војноздравственим установама, здравствени радници запослени у МУП-у, као и здравствени радници који раде у установама социјалне службе чији се рад финансира средствима из буџета.

Само у ужем здравственом систему ради 120.000 људи, док их је заједно са запосленима у осталим службама око 130.000, истакао је министар.

Он је рекао да ће новац добити и немедицинско особље које ради у здравственом систему јер је и њихова подршка у овој заједничкој борби неупитна – од возача у хитној помоћи, па до чистачица, којима је вишеструко увећан обим посла.

Мали је прецизирао да ће новац добити и медицински радници како у ковид, тако и у нековид режиму, изразивши захвалност медицинарима, нарочито докторима и медицинским сестрама, на пожртвованом односу према својој професији за време епидемије.

Он је подсетио на то да су плате запослених у здравству само у последњих годину дана повећане око 30 одсто, што је у условима кризе готово незамисливо, додавши да је свестан и чињенице да су битни не само материјални статус, већ и општи услови рада у болницама.

Издвојили смо, како је додао, девет милијарди динара за завршетак две посебне ковид болнице – у Крушевцу и у Београду, односно Батајници.

Почетком децембра биће отворена болница у Батајници и надамо се да ће тај нови капацитет од 1.000 лежајева растеретити друге болнице, рекао је он.

У плану је наставак реконструкције других општих болница и домова здравља по целој Србији, као и набавка медицинске опреме и лекова, нагласио је Мали.

Он је изразио и очекивање да ће ускоро стићи и вакцина против коронавируса и да ће је међу првима примити медицински радници, јер они треба да буду први заштићени.

Према његовим речима, држава не може да добије ову битку сама и важно је да дође до свести сваког грађанина да од његовог одговорног понашања данас зависи много тога – и здравље његових најмилијих, али и стање здравства и економије у целини.

Мали је рекао и да је буџет Републике Србије стабилан и да има снаге да издржи ову кризу.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: