COVID19

Tečnost za ispiranje usta ubija koronavirus za 30 sekundi

Proizvod koji mnogi koriste za higijenu usta i zuba mogao bi da postane deo svakodnevice i onih koji to nisu radili do sada jer su laboratorijski testovi pokazali da može da ubije koronavirus za samo 30 sekundi. Slede klinička ispitivanja kako bi se utvrdilo da li je rastvor efikasan za smanjenje količine virusa i kod zaraženih ljudi i kako bi se koristio.

Ilustracija, preuzeto / autor Pixabay.com / Olya Adamovich
Ilustracija, preuzeto / autor Pixabay.com / Olya Adamovich

Prvi rezultati studije Unoverziteta Kardif koja još nije dobila potvrdu iz naučnih krugova, pokazali su da rastvori za ispiranje usta sa najmanje 0,07 odsto cetilpiridinijum hlorida mogu da se izbore sa koronavirusom, piše Indipendent.

Naučnici su sproveli testove u univerzitetskoj laboratoriji podražavajući uslove u ždrelu u nosnoj duplji.

Rad koji je nazvan „Virucidna efikasnost komponenti raastvora za ispiranje usta protiv SARS-CoV-2 in vitro“ treba da prouči struka i da svoj sud, što je deo procedure priznavanja ovakvih radova.

Rezultati do kojih su došli stručnjaci Univerziteta Kardif još jedna su potvrda da tečnosti sa cetilpiridinijum hloridom mogu da budu naši saveznici u borbi sa koronavirusom.

Naime, u drugoj studiji objavljenoj prošle nedelje naučnici navode da su takvi rastvori efikasni u smanjivanju količine virusa.

Klinička ispitivanja treba da donesu potvrdu

Sledeći korak stručnjaka Univerziteta Kardif je klinička provera koliko je efikasan rastvor za ispiranje usta u smanjivanju količine virusa u pljuvački pacijenata zaraženih koronavirusaom. Rezultati se očekuju početkom 2021. godine jer je ispitivanje u toku.

„Iako je ova in vitro studija pozitivan korak koji obećava, nema sumnje da je neophodno još kliničkih ispitivanja“, istakao je profesor Dejvid Tomas, vođa tima sa Univerziteta Kardif.

Nik Klejdon, specijalista periodontologije, istakao je da je verovao da je ispitivanje rastvora za usta izuzetno važno.

„Ako ovi zaključci budu potvrđeni u kliničkom ispitivanju Univerziteta Kardif, rastvori na bazi cetilpiridinijum hlorida mogli bi da postanu važan dodatak svakodnevne rutine zajedno sa pranjem ruku, fizičkom distancom i nošenjem maski, kako sad za vreme pandemije, tako i u budućnosti“, zaključio je Klejdon.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom