Bolest i lečenje

Psorijaza – Hronična bolest koju prate brojne predrasude

Psorijaza je hronična bolest kože. Ne zahvata samo kožu, tamo je samo najvidljivija. Zašto i kako nastaje, koji simptomi je prate i kako se leči, govori dermatolog dr Predrag Majcan, gost Jutarnjeg programa.

Ilustracija, šaka, psorijaza u ranoj fazi, foto: Niške novine
Ilustracija, šaka, psorijaza u ranoj fazi, foto: Niške novine

U Srbiji oko sto pedeset hiljada ljudi ima psorijazu. Ovu bolest prate brojne predrasude te se i oboleli često susreću sa raznim problemima osim primarne bolesti.

Psorijaza je hronično, autoimuno oboljenje genetski determinisano, odnosno postoji nasledni faktor rizika koji može dovesti do psorijaze. Ima više faktora koji izazivaju ovu bolest koja se najćešće manifestuje promenama na koži, kosmatom delu glave, na spoljašnjoj strani laktova i kolena ili bilo gde po telu, objašnjava sagovornik Ivane Božović, dermatolog Predrag Majcan iz KBC „Zvezdara“.

„Pored genetike, i pojedine bakterijske infekcije, streptokokne upale grla ili pluća mogu dovesti do pojave bolesti. Takođe, mogu i neke virusne infekcije, a često i upotreba nekih lekova, takozvanih, beta-blokatora koji se često koriste u kardiologiji, mogu biti okidač, kao i nesteroidni antireumatici. Ali u najvećem broju slučajeva i stres deluje kao okidač, a u nekim slučajevima i trauma ili povreda dovode do kožnih promena“, navodi dermatolog.

Postoji više formi psorijaze. Pored akutne forme kada se bolest prvi put pojavi u obliku malih tačkica, nekada u obliku kapi, a nekada mogu biti kao velike ploče. Najteža forma, kada psorijaza zahvati čak i 90 odsto kože, može biti fatalna po pacijenta.

„Postoji i pustolazna forma, to jest, takozvane, gnojanice koje to nisu i izgledaju zamućeno kao čvorići, obično na dlanovima i stopalima, zato je najbolje odmah otići kod dermatologa kako bi se na veme postavila prava dijagnoza“, napominje gost Jutarnjeg programa.

Predrasude koje prate psorijazu

Često se misli da su promene na koži kod pacijenata obolelih od psorijaze zarazne i da se prenose sa osobe na osobu, što je apsolutno netačno.

Takođe, mnogi misle da je reč o kozmetičkom problemu. Međutim, ovo jeste estetski problem, ali nije kozmetički. Obolele strašno opterećuju te promene na koži, posebno na onim delovima koji su vidljivi. Psorijaza često zahvata i nokte, a pojedine forme ove bolesti zahvataju i zglobove i dovode do deformiteta, psorijatičnog artritisa.

Psorijaza ne zahvata samo kožu, a dugo se smatralo da je psorijaza bolest zdravih ljudi. Pošto je u pitanju autoimuna bolest, dokazano je da ti pacijenti u mnogo većoj meri boluju i od nekih drugih bolesti, kao što su šećerna bolest, Kronova bolest, potom posebno od bolesti vezanih za srce. Zato se obolelima uvek savetuje da provere kompletno stanje zdravlja.

Psorijaza i kvalitet života

Čim imate neke promene na koži, to na neki način iritira. Istraživanja sprovedena u svetu pokazuju da su ti pacijenti tužni, neraspoloženi, depresivni i imaju jaku dozu anksioznosti.

Kod nas ne postoji statistika, ali kako navodi doktor Majcan, u svetu je dokazano da negde sedam do osam odsto pacijenata čak, pokuša i samoubistvo, što samo dokazuje koliko te promene na koži opterećuju pacijente.

„Često savetujem konsultacije psihologa, psihoterapeuta, psihijatra, sasvim dobronamerno, da bi se na neki način savladao taj kritični momenat“, dodaje doktor.

Psorijaza i kovid 19

Srećom, pacijenti koji su podvrgnuti novoj metodi biološke terapije su dobro podneli pandemiju koronavirusa, međutim zbog preopterećenosti zdravstvenog sistema nije bilo moguće dosledno pratiti pacijente.

„Nažalost, mislim da će ipak ova bolest i stanje društva jer ipak je to stres na svoj način, da će ipak vremenom dovesti do povećanja broja pacijenata koji boluju od psorijaze“, smatra doktor Majcan.

Odrđeni vidovi terapije su takođe morali biti prekinuti zbog kovida 19, pre svega foto-terapije, kao i kod biološke terapije u zavisnosti od kliničke slike.

Kako se leči psorijaza

U zavisnosti od kliničke slike, ukoliko su blaži simptomi ide se najpre sa lokalnom terapijom. U pitanju su razni preparati, nekada kortikosteroidne kreme, nekada kalcijum- potrion, tozaroten, u poslednje vreme i mikrolimus.

Međutim, ukoliko su promene više zastupljene po koži, onda se uključuje i odgovarajuća sistemska terapija. Tu se daju lekovi kao moksitreksat ili acitretin, čak i ciklosporin.

Često se koristi foto-terapija, takozvana UV i UVB terapija koja se zaista pokazala kao vrlo efikasna.

Ima pacijenata kod kojih ove konvencionalne forme lečenja ne pomažu, te je tu dosta pomogla nova, inovativna, biološka terapija koja se od pre godinu i po dana i kod nas može dobiti preko Fonda zdravstvenog osiguranja.

Psorijaza nije izlečiva, ali može da se drži pod kontrolom.

„Čim se povuku promene po koži, pacijenti se osećaju zdravim, što s druge strane utiče na njih jako pozitivno, te se u svakom slučaju njihov kvalitet života značajno poravlja nego pre lečenja“, naglašava na kraju gostovanja u Jutarnjem programu dermatolog dr Predrag Majcan.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom