Псоријаза – Хронична болест коју прате бројне предрасуде

Псоријаза је хронична болест коже. Не захвата само кожу, тамо је само највидљивија. Зашто и како настаје, који симптоми је прате и како се лечи, говори дерматолог др Предраг Мајцан, гост Јутарњег програма.

Илустрација, шака, псоријаза у раној фази, фото: Нишке новине
Илустрација, шака, псоријаза у раној фази, фото: Нишке новине

У Србији око сто педесет хиљада људи има псоријазу. Ову болест прате бројне предрасуде те се и оболели често сусрећу са разним проблемима осим примарне болести.

Псоријаза је хронично, аутоимуно обољење генетски детерминисано, односно постоји наследни фактор ризика који може довести до псоријазе. Има више фактора који изазивају ову болест која се најћешће манифестује променама на кожи, косматом делу главе, на спољашњој страни лактова и колена или било где по телу, објашњава саговорник Иване Божовић, дерматолог Предраг Мајцан из КБЦ „Звездара“.

„Поред генетике, и поједине бактеријске инфекције, стрептококне упале грла или плућа могу довести до појаве болести. Такође, могу и неке вирусне инфекције, а често и употреба неких лекова, такозваних, бета-блокатора који се често користе у кардиологији, могу бити окидач, као и нестероидни антиреуматици. Али у највећем броју случајева и стрес делује као окидач, а у неким случајевима и траума или повреда доводе до кожних промена“, наводи дерматолог.

Постоји више форми псоријазе. Поред акутне форме када се болест први пут појави у облику малих тачкица, некада у облику капи, а некада могу бити као велике плоче. Најтежа форма, када псоријаза захвати чак и 90 одсто коже, може бити фатална по пацијента.

„Постоји и пустолазна форма, то јест, такозване, гнојанице које то нису и изгледају замућено као чворићи, обично на длановима и стопалима, зато је најбоље одмах отићи код дерматолога како би се на веме поставила права дијагноза“, напомиње гост Јутарњег програма.

Предрасуде које прате псоријазу

Често се мисли да су промене на кожи код пацијената оболелих од псоријазе заразне и да се преносе са особе на особу, што је апсолутно нетачно.

Такође, многи мисле да је реч о козметичком проблему. Међутим, ово јесте естетски проблем, али није козметички. Оболеле страшно оптерећују те промене на кожи, посебно на оним деловима који су видљиви. Псоријаза често захвата и нокте, а поједине форме ове болести захватају и зглобове и доводе до деформитета, псоријатичног артритиса.

Псоријаза не захвата само кожу, а дуго се сматрало да је псоријаза болест здравих људи. Пошто је у питању аутоимуна болест, доказано је да ти пацијенти у много већој мери болују и од неких других болести, као што су шећерна болест, Кронова болест, потом посебно од болести везаних за срце. Зато се оболелима увек саветује да провере комплетно стање здравља.

Псоријаза и квалитет живота

Чим имате неке промене на кожи, то на неки начин иритира. Истраживања спроведена у свету показују да су ти пацијенти тужни, нерасположени, депресивни и имају јаку дозу анксиозности.

Код нас не постоји статистика, али како наводи доктор Мајцан, у свету је доказано да негде седам до осам одсто пацијената чак, покуша и самоубиство, што само доказује колико те промене на кожи оптерећују пацијенте.

„Често саветујем консултације психолога, психотерапеута, психијатра, сасвим добронамерно, да би се на неки начин савладао тај критични моменат“, додаје доктор.

Псоријаза и ковид 19

Срећом, пацијенти који су подвргнути новој методи биолошке терапије су добро поднели пандемију коронавируса, међутим због преоптерећености здравственог система није било могуће доследно пратити пацијенте.

„Нажалост, мислим да ће ипак ова болест и стање друштва јер ипак је то стрес на свој начин, да ће ипак временом довести до повећања броја пацијената који болују од псоријазе“, сматра доктор Мајцан.

Одрђени видови терапије су такође морали бити прекинути због ковида 19, пре свега фото-терапије, као и код биолошке терапије у зависности од клиничке слике.

Како се лечи псоријаза

У зависности од клиничке слике, уколико су блажи симптоми иде се најпре са локалном терапијом. У питању су разни препарати, некада кортикостероидне креме, некада калцијум- потрион, тозаротен, у последње време и микролимус.

Међутим, уколико су промене више заступљене по кожи, онда се укључује и одговарајућа системска терапија. Ту се дају лекови као мокситрексат или ацитретин, чак и циклоспорин.

Често се користи фото-терапија, такозвана УВ и УВБ терапија која се заиста показала као врло ефикасна.

Има пацијената код којих ове конвенционалне форме лечења не помажу, те је ту доста помогла нова, иновативна, биолошка терапија која се од пре годину и по дана и код нас може добити преко Фонда здравственог осигурања.

Псоријаза није излечива, али може да се држи под контролом.

„Чим се повуку промене по кожи, пацијенти се осећају здравим, што с друге стране утиче на њих јако позитивно, те се у сваком случају њихов квалитет живота значајно поравља него пре лечења“, наглашава на крају гостовања у Јутарњем програму дерматолог др Предраг Мајцан.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: