Брнабић: Уколико мере не дају резултате, следећа је забрана кретања

Уколико мере које су донете не дају резултат до 1. децембра, следећа мера у борби против корона вируса је забрана кретања, каже премијерка Ана Брнабић и додаје да у овом тренутку не жели о томе да размишља.

Ана Брнабић, фото: ТВ Пинк, пртСцр
Ана Брнабић, фото: ТВ Пинк, пртСцр

Она је за ТВ Пинк навела да забрана кретања доноси многим људима озбиљне проблеме, јер брзо морају да се издају дозволе за кретање грађанима који чувају баке и деке, старије, свим људима који раде трећу смену, лекарима и медицинским сестрама…

„Међутим, нећемо се либити да уведемо било које рестриктивне мере које ће значити очување живота људи, али и привреде“, нагласила је она.

Напомиње да је важна лична одговорност, да је Србија у јуну и јулу успела да се избори само захваљујући томе што су грађани показали личну одговорност.

Напомиње да се у борби са вирусом корона не труде да угоде свима, већ да избалансирају измнеђу заштите здравља људи и здравственог система и привреде и економије.

„Мора се наћи мера. Мора се водити рачуна и о привреди јер сва помоћ и подршка здравственом систему иде из буџета, који пуни привреда“, навела је она.

Истиче да је Србија за сада нашла најбољи баланс, да је још увек у зеленој зони, да још увек има места у болницама, да се тестира велики број људи, тестови се добијају за пет до 12 сати, да је у Србији најмања стопа смртности од ковида у Европи.

„У Белгији немају више болничких капацитета и заражене шаљу у Немачку да се лече. Имате земље где се резултати тестова чекају пет дана, има земаља где се брисеви шаљу у другу државу на обраду“, навела је она и додала да је Србија успела да сачува и економију.

Како каже део непарламентарне опозиције показао је неодговорност у овом моменту.

Они су, наводи, у марту и јуну говорили да су мере „наставак сулудог иживљавања над грађанима“, а да данас у новембру Драган Ђилас каже да „политичари у Србији не желе да донесу непопуларне, али неопходне мере“.

„Замислите да смо их слушали, ми бисмо, као земља, потпуно пропали“, навела је она.

Могуће је да ће Србија обезбеди додатних 2 милиона доза вакцина

„Србија ће бити међу првим земљама које ће добити вакцину против ковида-19, разговара се са свим произвођачима и постоји могућност да се обезбеди додатних два милиона доза вакцина”, каже премијерка Ана Брнабић.

Она је за ТВ Пинк рекла да се балансира око набавке нових доза, јер како каже, то су огромни трошкови и питање је да ли ће свима бити потребне, али и истакла да грађани могу бити сигурни да се све ради како би се набавила најбоља и најбезбеднија вакцина.

„Крај је кад дође вакцина, а Србија је једна од најбоље позиционираних. Разговарамо са свим произвођачима вакцина и са америчким Фајзером и немачким Бајонтеком, са којима смо већ потписали уговор“, рекла је Брнабић.

Каже и да су постојале две опције које су земље могле да бирају преко глобалне коалиције за вакцину, опција А која је била нешто јефтинија, где су земље морале да прихвате било коју вакцину коју систем ковакс фасилити у том тренутку шаље и опција Б која је скупља, а где су земље могле да бирају из спектра вакцина.

Србија је уплатила аванс и определила се за опцију Б, наводи Брнабић.

Премијерка је указала и да Србија има директне преговоре са кинеским произвођачем вакцина Синофарм, као и са румунским партнерима који производе вакцину Спутњик V.

„Радимо све што је у нашој моћи да она дође што пре и да буде бесплатна“, навела је Брнабић и позвала политичке неистомишљенике да се уозбиље у својим изјавама о вакцинама, јер, додаје, ово није политичка борба.

Председник Вучић рекао је раније да је Србија обезбедила 1,8 милиона доза вакцина против ковида-19.

Покажимо одговорност, појачајмо дисциплину

Брнабић је апеловала на грађане да покажу одговорност једни према другима, испоље неопходну дисциплину и, како је казала, издрже још мало у борби против пандемије КОВИД-19.

„Сви ми треба да се поносимо како је земља до сада одговорила на разне изазове. Да издржимо само још мало и побољшамо дисциплину. Покажимо одговорност да сачувамо и здравствени и економски систем“, поручила је Брнабић гостујући на Пинку.

Брнабић је додала да би епидемиолошка ситуација другачије изгледала када би се смањили бројеви заражених у Београду.

Она је, упитана да ли се размишљало о евентуалном продужетку јесењег распуста, основних и средњих школа, казала да су деца најбезбеднија у школама и да су бројеви заражених компаративно мали.

„Много смо на томе радили. Деца су дисциплинована, као уосталом и њихови учитељи и наставници. На томе им свака част, понашају се веома одговорно“, уверава премијерка.

Према њеним речима, када ђаци напусте школе онда нема контроле.

„Седеће по кафићима, возиће се аутобусима, одлазиће једни код других. Док год може тако да остане, да ђаци иду на наставу у школу, треба да иду. Важно је да нисмо изгубили ни један једини дан наставе“, казала је Брнабић.

Додала је да се земља и друштво ускоро надају вакцини, а да након тога креће борба за економски опоравак.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: