Вучић: До краја године 500.000 до милион вакцина

Председник Србије Александар Вучић обећао је вечерас да ће држава дати све од себе да покуша да, до краја године, набави не 10.000 или 30.000 вакцина, већ пола милиона до милион.

Председник Србије, Александар Вучић, фото Редакција
Председник Србије, Александар Вучић, фото Редакција

“Не могу да гарантујем још, али обећавам да ће бити значајна количина а не само нека мања количина. То је питање сата И дана. Тиме желимо да смањимо притисак на болнице, да здравствене раднике обезбедимо. Небитно је одакле је вакцина, само да их наше власти дозволе”, нагласио је Вучић у “Ћирилици” на ТВ Хепи.

Замолио је здравствене власти да цео свет обиграју И пробају да нађу врло добру вакцину, додајући да која год да се узме, уверен је, да су све врхунске.

Подсетио је да је најпре Фајзер објавио да је њихова вакцина за 90 одсто делотворна, па су Руси саопштили да је њихова 92 одсто делотворна И сада Модерна са 94,2 одсто, уз напомену да њихова не мора да се држи под посебним условима.

“За Србију вакцина није политика, већ живот наших људи и еконимије, пре свега младих”, поручио је он.

Указао је да људи у савременом свету не могу да буду стопроцентно дисциплиновани, колико год да се моле.

Вучић је рекао да је битно да се вакцина добије што пре, јер сваки дан раније када се добије спасава се на десетине живота.

„То ће да спашава нашу економију, хиљаде људи ће остати на свом послу, ако добијемо раније вакцину. Спасавамо младе људе, јесу стари најугроженији, али младима одузимамо. Одузимамо им живот, не својом кривицом. Верујем да је то нешто што морамо да будемо мотивисани да што пре увеземо вакцину”, закључио је он.

Вучић: Убедљиво најтежи дан за Србију

Председник Александар Вучић изјавио је да је данас најтежи дан за Србију по питању корона вируса и да је до вечерас забележен убедљиво највећи број заражених.

„Данас поподне, до вечерас у 20.30 је најтежи дан за Србију“, рекао је Вучић гостујући на ТВ Хепи.

Он је навео да је тренутно 4.800 оболелих у болницама, те да су сви болнички капацитети пуни, уз подсећање да су у ковид систем ушле и две бање, Селтерс и Ковиљача.

„Била би катастрофа ако бисмо и ортопедију (Бањицу) поново претворимо у ковид болницу“, рекао је Вучић и додао да би, ако се то догоди, значило да нема више места за смештај пацијената.

У том смислу истакао је значај изградње две ковид болнице, у Батајници и Крушевцу, које ће допринети са 1.000 до 1.500 места, са 400 места на интензивоној нези.

„Али, на овакве бројеве немогуће је све људе сместити“, упозорио је председник.

Истакао је да не може, а да не буде забринут, ако људи не желе да носе маске и да држе дистанцу, апелујући на грађане да поштују мере.

„Ту вас мало хвата паника, како ћете да дочекате сутрашњи дан, какви ће изазови да вас сачекају“, додао је Вучић.

Набавићемо вакцину коју можемо најбрже да добијемо

Набавићемо вакцину коју можемо најбрже да добијемо, како би спасили људске животе и спреман сам лично да преузмем ту врсту политичког ризика, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је тако прокоментарисао гостујући у Ћирилици на Хепију то што у Европи бране појединим земљама да набаве кинеску вакцину, те истакао да за Србију вакцина није питање политике, већ здравља, живота и економије.

Каже да ће се прво вакцинисати људи у здравству, полицији и војсци, док грађани који то не буду хтели неће морати, али да би било поштено да онда кажу ако се заразе да неће бити по 50 или 60 дана у болници на терету државе.

Председник Србије истиче да Кина има врло озбиљно руководство и да су они направили вакцину и вакцинисали огроман број људи, због чега више немају проблема са ковидом.

„Спреман сам да лично преузмем ту врсту ризика, главно питање је да ли ћемо добити вакцину три, шест или девет месци раније, а не то да ли ћемо платити 10, 20 или 30 милиона евра више. Нама последња тура вакцине стиже до децембра 2021. године, али шта до тада и ко ће то да дочека?“, навео је Вучић.

Додаје да је Србија ушла у Ковакс програм и да ћемо по том програму добити вакцину када и друге земље.

Вучић истиче да је за нас од пресудног значаја да ли можемо да је набавимо пре тога, без обзира на то да ли ће он имати политички проблем због тога.

„Мислите да бих смео да имамо било коју дилему, да можемо да спасемо и један живот“, нагласио је Вучић додајући да сигурно да ћемо набавити вакцину а не изабрати то да будемо похваљени у Бриселу или негде другде.

Не тиче ме се, а ако можемо да набавимо од неког другог, набавићемо, истакао је Вучић.

„Моја обавеза је да што пре допремимо вакцину у Србију“, поручио је Вучић и додао да не може да гарантује али да ће дати све од себе да до краја године стигну значајне количине вакцине.

Додаје да Србија не сме себи да дозволи да има толико мртвих колико неке земље у региону пропориционално броју становника.

Вучић је напоменуо да је Србија међу пет земаља у Европи које имају најмањи проценат мртвих.

Председник је прокоментарисао да је Иван Бекјарев, који је преминуо од короне, био велики човек и диван глума.

И велики звездаш, додао је Вучић.

„Следећи је Вучић“…а никакве политике, програма,ништа…

„Следећи је Вучић…“, то слушам после сваких избора у региону где је дошло до промене власти, почев од Грчке и смене Ципраса, али никад нисам чуо шта је политика, програм, шта нуде грађанима Србије, рекао је вечерас председник Александар Вучић говорећи о својим политичким противницима.

Он је за Хепи тв рекао да од својих политичких противника непрестано слуша само како желе да га сруше, али не и шта ће они да ураде добро за Србију и грађане.

„И куга сам и болест  и хулиган, али ми смо први по стопи раста, а у њихово време смо били најгори“, рекао је Вучић.

Ни данас немају никакву идеју, али лажу и обећавају немогуће, како ће ово или оно бити „џабе“, иако ништа нема џабе.

Он је приметио да појединци најављују бесплатне уџбенике, и поновио да је „лаж да је нешто бесплатно“.

„Људи, платићете већи порез због тога“, рекао је и додао да грађани то знају.

Убија га, каже, на пример, београдски превоз зато што не можемо да наплатимо ништа.

„А реците ми град у свету где можете да се возите бесплатно и сад хајд да дамо нешто бесплатно“, казао је он.

Вучић: Без Иринеја Храм бисмо градили као Скадар на Бојани

Председник Србије Александар Вучић пожелео је поново вечерас брз опоравак патријарху Иринеју и поновио да је он сада више него икада раније потребан, не само цркви, већ и нашем народу.

Вучић је истакао да је Иринеј “велики човек”, у чије време је обновљен велики број манастира и цркава и без чијег ангажмана и упорности Храм Светог Саве још не би био завршен.

“Ми Срби смо понекад неправедни и нисмо умели да ценимо баш увек шта је тај човек све урадио, а бринуо је о сваком Србину ма где да живи, обновио манастира и цркава број им се не зна, увек био уз свој народ не само на КиМ, већ и у Црној Гори и Српској, без њега бисмо Храм градили као Скадар на Бојани”, рекао је Вучић за ТВ Хепи.

Истакао да је Ирније патријарх у чије време није Храм само завршен, већ га је он највећим делом изградио уз помоћ државе.

Вучић наводи да патријархова борба за изградњу Храма показује његову ефикасност, његово разумевање и начин на који уме да се бори за интересе цркве и нашег народа свуда и на сваком месту.

“И његова мудрост, његово ни на који начин додворавање и подилажење дневним ниским политичким страстима је реткост и тешко је пронаћи таквог човека, и то је нешто што заслужује нарочито поштовање”, закључио је Вучић.

Вучић: Боље познајем Бајдена, Трамп бољи за Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да са изабраним председником САД Џзефон Бајденом има веома добар, пристојан однос, али и да је јасно и данас шта би било боље за Србију.

Вучић је, у „Ћирилици“ ТВ Хепи, казао да је Бајден један од људи који је увек фантастично припремљен за састанке.

Подсетио је да није тако давно када је Бајден посетио Србију, да је то било пре само пет година.

“Са њим имам лично бољи однос него са Доналдом Трампом. Али ако ме питате шта би било боље за Србију јасно је, пошто су демократе учествовале у одузимању Косова, а Трамп је тиме био мање оптерећен“, објаснио је он.

Вучић се осврнуо и на своју посету Белој кући рекавши да није био понижен, већ уважаван.

„Био сам примљен и на билатерални састанак, а столица на којој сам седео није била лошија од ове вечерас. Човек себе само својом глупошћу И лошим понашањем може да унизи.Не тиме на којој ће столици да седи. Али морали су да пронађу нешто негативно“, нагласио је он.

Вучић је изразио уверење да је изградио поштовање за Србију, јер и када га нападају говоре с поштовањем.

„Са нама се више не спрдају, а са нама су се раније спрдали у региону“, подсетио је он.

После избора у ЦГ прво што су рекли-остаје признање Косова

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је он, на неки начин, олакшао Црној Гори тиме што никада није тражио повлачење независности КиМ, јер, истиче, разуме њихову позицију на европском путу и по питању НАТО.

Подсећа да и када је дошла смена власти у Црној Гори, коју је, наводи, подржао и митрополит Амфилохије, прва ствар која је речена била да све мора остати исто по питању спољне политике – НАТО и признање КиМ.

Вучић је истакао да му је митрополит Амфилохије у последњим сусретима, који су, каже, били другачији од ранијих и са пуно разумевања, рекао да Црна Гора не може да повуче признање независности КиМ и да данас много боље разуме тежину позиције српског председника.

“Ја сам им олакшао и рекао да не тражим повлачење, јер ја разумем политику. Сви су увек само чекали и тражили разлог да мене нападају и на крају тај кога су нападали буде једини који се бори за КиМ на међународној политичкој сцени”, каже Вучић за ТВ Хепи.

Захвалан је, каже, што је Амфилохије разумео његову позицију, и додао да никада није молио ни Мила Ђукановића, ни Душка Марковића да повлаче признање.

Напади на њега по питању политике према Црној Гори иду тако да га је и Мило Ђукановић лично оптужио да је учествовао у промени власти у Црној Гори, а „ови други“ су га, каже, оптужили да сарађује са Ђукановићем и да су заједно у пројекту Београд на води.

Он је рекао да се није чуо са Ђукановићем после избора.

„Он је мене оптужио за свој политички пораз. Битна је елементарна пристојност, он је председник Црне Горе, не желим да одговарам“, казао је он.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: