До краја децембра прве вакцине против коронавируса у нашој земљи

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је јуче да je наша земља до сада преко Ковакс система обезбедила 1,8 милиона доза вакцине против коронавируса, највероватније Фајзерове, као и да ћемо пре краја децембра имати прве вакцине у земљи.

Александар Вучић и Ана Брнабић, фото: РТС
Александар Вучић и Ана Брнабић, фото: РТС

Вучић је, обраћајући се јавности из зграде Генералног секретаријата председника Републике, рекао да је држава кренула у потрагу за вакцинама како би на најбржи могући начин набавила најбезбедније вакцине за грађане и тако прво умањила, а онда и потпуно прекинула, катастрофални утицај коронавируса на живот људи и економију.

Он је навео да се преговара и са кинеским и руским партнерима, са свима који би могли да набаве вакцину, јер су нам потребне веће количине.

Покушаћемо да до краја јануара обезбедимо довољно доза за комплетан здравствени сектор, као и за већи део војске и полиције, који су највише на удару, чиме бисмо им олакшали рад и заштитили здравствени систем, објаснио је председник.

Према његовим речима, одмах после њих, вакцину ће примити најугроженије групе – људи који имају тешке болести и могу лакше да страдају, као и они најстарији, па тек онда средовечни и млађи људи.

Вучић је поручио да ће држава дати све од себе да обезбеди што је могуће више вакцина како бисмо борбу против COVID-19 завршили као једна од најуспешнијих земаља у Европи, као што данас изгледа, упркос губицима и тешкоћама којима смо били изложени.

Пре краја децембра имаћемо прве вакцине у земљи, а верујемо да ћемо успети да обезбедимо довољно вакцина, јер то није питање политичког опредељења, него питање здравља, закључио је он.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: