Нови интегрисани систем државних органа од наредне недеље доступан грађанима

Влада Републике Србије саопштила је данас да ће од наредне недеље у функцији бити нови електронски интегрисани систем државних органа који ће помоћи држави и грађанима у ефикаснијој борби против пандемије ковида.

Грађанима ће решења Санитарне инспекције и друга битна обавештења у вези здравствених мера која треба да предузимају бити електронски креирана и достављана путем Портала еЗдравље и Портала еУправа.

Основни циљ је да се различити информациони систем међусобно повежу како би се епидемиолошки надзор учинио ефикаснијим и да се информација о томе да је грађанин прешао границу или да је заражен коронавирусом прослеђује различитим државним органима, а евентуалне мере надзора електронски генеришу, изричу и достављају грађанима.

У том смислу је извршена интеграција информационих система Министарства здравља, Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, Министарства унутрашњих послова, Канцеларије за ИТ и еУправу и Министарства правде.

Нови електронски интегрисани систем ће омогућити да, уколико се потврди да је лице позитивно или је било у контакту са позитивном особом, као и ако долази из ризичних земаља у којима је епидемија у порасту, та информација буде прослеђена у систем еИнспектор Санитарне или Граничне санитарне инспекције.

Решење о изреченој мери изолације, као и прекиду мере, креира се у електронском облику и доступно је грађанима истог тренутка након истицања мере путем Портала еЗдравље или Портала еУправа, као и Министарству унутрашњих послова ради контроле поштовања изречене мере.

У случају да се мера изолације прекрши, инспектор креира прекршајне пријаве које се електронским путем достављају суду ради даљег поступања и покретања поступка.

Подсећамо грађане о тренутно доступним електронским услугама везаним за пaндемију коронавируса.

На Порталу еЗдравље (www.e-zdravlje.gov.rs) доступне су услуге – тест самопроцене на ковид, како за грађане који су се вратили у земљу и који морају да буду под посебним здравственим надзором, тако и за оне који су у земљи и желе да провере да ли симптоми које осећају упућују на ковид или не.

Такође, на Порталу еЗдравље грађани могу видети свој резулат теста након PCR тестирања. Приступ Порталу еЗдравље је могућ или са бројем здравствене картице и ЛБО бројем, или директно са налогом грађана на Порталу еУправа (еИД).

Од понедељка, 12. октобра, на Порталу еЗдравље ће бити омогућена и услуга самопроцене на ковид ради посебног здравственог надзора и за стране држављане.

На Порталу еУправа (www.euprava.gov.rs) грађани могу електронски да закажу термин за PCR тестирање на лични захтев у некој од 26 лабораторија у 22 градова широм Србије.

Ова услуга је омогућене свим држављанима Србије и страним држављанима, без пријављивања на Портал. Заказивање термина може бити извршено и за највише пет чланова породице.

Свим грађанима је омогућено да, уколико приликом PCR тестирања, оставе своју адресу електронске поште или број мобилног телефона, стигне обавештење да је PCR тест завршен, а сам резултат PCR тестирања се прослеђује путем електронске поште.

Уколико грађани забораве да оставе електронску пошту или мобилни телефон приликом тестирања, могу се пријавити за ову врсту обавештавања такође путем Портала еУправа, без обзира на то да ли имају налог на Порталу.

На порталу Донирај плазму грађани који су се опоравили од ковида и који у свом организму имају драгоцена антитела створена током борбе са овом болешћу, могу да се пријаве уколико желе да донирају крвну плазму. На овај начин могу да помогну у лечењу оболелих.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: