Stigle vakcine

Imunizacija protiv gripa od 1. oktobra

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u našu zemlju stigao prvi kontingent vakcina protiv gripa od ukupno 343.920 doza.

Ilustracija, vakcinacija, foto: pixabay.com, Katja Fuhlert
Ilustracija, vakcinacija, foto: pixabay.com, Katja Fuhlert

Imunizacija građana će otpočeti 1. oktobra, nakon svih zakonski predviđenih aktivnosti u pogledu sertifikacije i dostave vakcine zdravstvenim ustanovama.

Ministarstvo će zbog aktuelne epidemiološke situacije građanima preporučiti najadekvatniji termin za imunizaciju, kako bi imunitet stečen vakcinom bio najefikasniji i najdelotvorniji.

Resorno ministarstvo je u skladu sa aktuelnom globalnom pandemijom koronavirusa, kao i povećanim potrebama i interesovanjem građana, ove godine obezbedilo rekordan broj vakcina protiv gripa – više od 500.000 doza, delom od Instituta „Torlak“, a delom od stranih dobavljača.

Pored toga, u skladu sa dogovorom Ministarstva zdravlja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ove nedelje će otpočeti i distribucija pneumokok vakcine ustanovama za smeštaj odraslih i starih lica.

Navedena vakcina je prema svim dosadašnjim istraživanjima imala izuzetno pozitivan uticaj u pogledu borbe protiv koronavirusa, stoga se preporučuje imunizacija starijim licima, dodaje se u saopštenju.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Odlična vest

Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad biće gotova do kraja 2027. godine, od EU 430 miliona evra na poklon

Zanimljivost dana

NEOBIČNA POJAVA: FENOSKANDIJSKE GUSKE PRELETELE SRBIJU I NIŠ

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji