Велика ефикасност вакцине Спутњик В у борби против омикрон соја

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић изјавио је данас, након разговора са директором Института „Гамалеја“ Александром Гинтсбургом у Москви, да је руска вакцина Спутњик В показала виши ниво ефикасности у борби против омикрон соја коронавируса у односу на друге на тржишту.

Спутњик В, фото: пиксабај
Спутњик В, фото: пиксабај

Поповић је рекао да, према истраживању Института за вирусологију „Гамалеја“, Спутњик В показује високу активност неутралисања омикрон варијанте вируса и да може да обезбеди снажну одбрану од тешког оболевања и хоспитализације.

Он је указао на то да је та руска вакцина показала три до седам пута боље резултате у активности неутрализације вируса у поређењу са подацима других произвођача вакцина, напоменувши да су ови подаци добијени на основу студија спроведених овог месеца у Европи и Африци.

Министар је објаснио да су ипак најбоље заштићени они који су после две дозе вакцине Спутњик В примили и „бустер“ односно трећу дозу ове вакцине.

Очекивана ефикасност после „бустер“ дозе Спутњика В против омикрона могла би да буде више од 80 одсто, истакао је Поповић и додао да је ова вакцина развијена на основу безбедне и добро проучаване технологије током 30 година и да није повезана са озбиљним нежељеним ефектима као што су миокардитис или перикардитис.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: