Епидемиолошка ситуација у нашој земљи стабилна

Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 расправљао је данас о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Републици Србији.

Заштитна маска, фото: Нишке новине, сва права задржана
Заштитна маска, фото: Нишке новине, сва права задржана

На седници je усаглашен јединствен став да је тренутна повољна епидемиолошка ситуација одраз искључиво високе одговорности грађанa показане у претходном периоду.

Србија је, према расположивим информацијама и такозваној стопи инциденције, након Гренланда и Ватикана најбоље стојећа земља у Европи за прошлу недељу.

Стопа инциденције у Србији је била 6,94 на 100.000 грађана, док је та иста бројка у Немачкој износила 29, Италији 34, Великој Британији 94, док је у Босни и Херцеговини на 100.000 становника стопа инциденција била 97.

Нажалост, према расположивим подацима највишу стопу новозаражених у претходној недељи имала је Црна Гора, где је стопа инциденције на 100.000 грађана била чак 586.

Све ове бројке, као што је познато, могу се преокренути у релативно кратком периоду и из једне од тренутно најповољнијих епидемиолошких ситуација можемо прећи у неповољну уколико се будемо понашали неодговорно према себи и другима и зато је важно да висок ниво дисциплине задржимо што је могуће дуже.

Ускоро и факултети отварају своја врата студентима и Кризни штаб чврсто верује да се, према искуству са основним и средњим школама, уз максимално поштовање превентивних мера настава може одвијати несметано.

Како је стигла јесен, а са њом и хладније време, Кризни штаб је одлучио да продужи радно време кафићима и ресторанима без баште до 23 часа. Овакав потез се никако не може назвати ублажавањем мера, пошто сада није тренутак за тако нешто, већ више усклађивањем са временским условима и годишњим добима.

Број заражених и хоспитализованих, као и број прегледа у претходних неколико дана, пружају нам разлоге за оптимизам, али никако за опуштање.

Свако неодговорно понашање у данима пред нама јасно ће се одразити у статистичким бројкама кроз две или три недеље, што је свакако сценарио који желимо да избегнемо.

Свако масовно окупљање без поштовањa превентивних мера, неодговорно понашање и неношење маски у затвореном простору представља, поред угрожавања сопственог и здравља других људи и непоштовања закона, својеврсно непоштовање здравствених радника који су понели највећи терет борбе против коронавируса.

Влада Србије још једном апелује на грађане да поштују све донете мере зарад сопственог и здравља својих најближих. Једина сигурна и до данас доказана заштита од коронавируса јесте поштовање превентивних мера.

Свако одступање или непоштовање мера нас удаљава од циља, а то је коначна победа над коронавирусом, што ћемо успети једино уз висок ниво дисциплине и одговорности.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: