Kovid-19

Epidemiološka situacija u našoj zemlji stabilna

zastitna maska

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 raspravljao je danas o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srbiji.

Zaštitna maska, foto: Niške novine, sva prava zadržana
Zaštitna maska, foto: Niške novine, sva prava zadržana

Na sednici je usaglašen jedinstven stav da je trenutna povoljna epidemiološka situacija odraz isključivo visoke odgovornosti građana pokazane u prethodnom periodu.

Srbija je, prema raspoloživim informacijama i takozvanoj stopi incidencije, nakon Grenlanda i Vatikana najbolje stojeća zemlja u Evropi za prošlu nedelju.

Stopa incidencije u Srbiji je bila 6,94 na 100.000 građana, dok je ta ista brojka u Nemačkoj iznosila 29, Italiji 34, Velikoj Britaniji 94, dok je u Bosni i Hercegovini na 100.000 stanovnika stopa incidencija bila 97.

Nažalost, prema raspoloživim podacima najvišu stopu novozaraženih u prethodnoj nedelji imala je Crna Gora, gde je stopa incidencije na 100.000 građana bila čak 586.

Sve ove brojke, kao što je poznato, mogu se preokrenuti u relativno kratkom periodu i iz jedne od trenutno najpovoljnijih epidemioloških situacija možemo preći u nepovoljnu ukoliko se budemo ponašali neodgovorno prema sebi i drugima i zato je važno da visok nivo discipline zadržimo što je moguće duže.

Uskoro i fakulteti otvaraju svoja vrata studentima i Krizni štab čvrsto veruje da se, prema iskustvu sa osnovnim i srednjim školama, uz maksimalno poštovanje preventivnih mera nastava može odvijati nesmetano.

Kako je stigla jesen, a sa njom i hladnije vreme, Krizni štab je odlučio da produži radno vreme kafićima i restoranima bez bašte do 23 časa. Ovakav potez se nikako ne može nazvati ublažavanjem mera, pošto sada nije trenutak za tako nešto, već više usklađivanjem sa vremenskim uslovima i godišnjim dobima.

Broj zaraženih i hospitalizovanih, kao i broj pregleda u prethodnih nekoliko dana, pružaju nam razloge za optimizam, ali nikako za opuštanje.

Svako neodgovorno ponašanje u danima pred nama jasno će se odraziti u statističkim brojkama kroz dve ili tri nedelje, što je svakako scenario koji želimo da izbegnemo.

Svako masovno okupljanje bez poštovanja preventivnih mera, neodgovorno ponašanje i nenošenje maski u zatvorenom prostoru predstavlja, pored ugrožavanja sopstvenog i zdravlja drugih ljudi i nepoštovanja zakona, svojevrsno nepoštovanje zdravstvenih radnika koji su poneli najveći teret borbe protiv koronavirusa.

Vlada Srbije još jednom apeluje na građane da poštuju sve donete mere zarad sopstvenog i zdravlja svojih najbližih. Jedina sigurna i do danas dokazana zaštita od koronavirusa jeste poštovanje preventivnih mera.

Svako odstupanje ili nepoštovanje mera nas udaljava od cilja, a to je konačna pobeda nad koronavirusom, što ćemo uspeti jedino uz visok nivo discipline i odgovornosti.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Odlična vest

Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad biće gotova do kraja 2027. godine, od EU 430 miliona evra na poklon

Zanimljivost dana

NEOBIČNA POJAVA: FENOSKANDIJSKE GUSKE PRELETELE SRBIJU I NIŠ

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji