Dobra vest

Sporazum iz Vašingtona garantuje bolju budućnost

ana brnabicv

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je potpisivanje sporazuma o ekonomskim odnosima Beograda i Prištine u Vašingtonu istorijski događaj i da će se njegova važnost tek shvatiti u narednim godinama, jer je dobar i za Beograd i za Prištinu.

Ana Brnabić, foto: Niške novine
Ana Brnabić, foto: Niške novine

Brnabić je u izjavi za Televiziju „Prva“ rekla da taj sporazum, ako bude implementiran, garantuje bolju budućnost, bolju komunikaciju, mnogo bezbedniji i stabilniji region, više radnih mesta, bolje plate, sigurniju budućnost za mlade ljude na Balkanu.

Mislim da smo sporazumom dobili mnogo, otvorili mnoga vrata za budućnost. Mislim da je ovo nova era u odnosima Srbije i SAD, navela je premijerka.

Ona je ukazala na to da su tri tačke posebno važne u potpisanom ekonomskom sporazumu, a to je da se Priština priključi inicijativi „mini Šengena“, koju je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić, zatim pojedinačni projekti i otvaranje kancelarije u Beogradu Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC).

Od pojedinačnih projekata, predsednica Vlade je navela da su posebno važni projekti vezani za putnu i železničku infrastrukturu koji povezuju čitav region, od kojih je jedan i „auto-put mira“ koji povezuje Niš, Prištinu i Tiranu sa lukom Drač.

Brnabić je objasnila da je taj projekat važan za našu zemlju, za južni deo centralne Srbije i Srbe na KiM, kao i da taj projekat Beograd „gura“ u okviru Berlinskog procesa, dodavši da će radovi na deonici od Niša do Pločnika početi do kraju prvog kvartala 2021. godine.

Drugi važan projekat je železnička infrastruktura koja ide preko Kosova Polja do Merdara, dok će otvaranje kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu biti jak signal za sve američke i evropske investitore, što znači i veće finansiranje od strane američke vlade za mikro, mala i srednja preduzeća, navela je premijerka.

Ona je kao posebno važnu izdvojila stavku o dodatnim garancijama za nepovredivost imovine Srpske pravoslavne crkve na teritorije južne pokrajine i da će se implementirati sve odluke sudova u vezi sa SPC, a u kontekstu aktuelne situacije sa manastirom Visoki Dečani.

Dodatno smo se obezbedili u tom pogledu, navela je Brnabić.

Premijerka je istakla i da pojedine tačke i stavke u sporazumu, poput tačke o 5G mreži, o Hezbolahu, Izraelu govore u prilog tome da su kroz sporazum Amerikanci gurali svoje interese, i svoju spoljnu politiku, kao i tačke koje su nama bile prihvatljive.

Upitana za poslednju tačku koja se razlikuje u dva dokumenta, onom potpisanom od Beograda i onom od Prištine, Brnabić je rekla da se poslednja tačka odnosi na Izrael.

U toj tački mi se slažemo sa tim da otvorimo ispostavu Privredne komore Srbije ili neku državnu kancelariju u Jerusalimu do 20. septembra, a do jula naredne godine i ambasadu u tom gradu. Na tome nam naši partneri iz Izraela posebno zahvaljuju, istakla je ona.

Na pitanje da li postoji zamka za nas da se zameramo drugom delu sveta odnosno istoku, a u kontekstu tačaka poput 5G mreže i diversifikacije energetskih izvora, premijerka je ocenila da je merena svaka reč, i da ni u jednom trenutku nemamo nešto što bi kompromitovalo naše interese.

Ovaj sporazum u globalu otvara vrata strateške saradnje sa SAD, a ne zatvara druga vrata, i u najboljem je interesu Srbije, zaključila je Brnabić.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Odlična vest

Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad biće gotova do kraja 2027. godine, od EU 430 miliona evra na poklon

Zanimljivost dana

NEOBIČNA POJAVA: FENOSKANDIJSKE GUSKE PRELETELE SRBIJU I NIŠ

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji