Споразум из Вашингтона гарантује бољу будућност

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас да је потписивање споразума о економским односима Београда и Приштине у Вашингтону историјски догађај и да ће се његова важност тек схватити у наредним годинама, јер је добар и за Београд и за Приштину.

Ана Брнабић, фото: Нишке новине
Ана Брнабић, фото: Нишке новине

Брнабић је у изјави за Телевизију „Прва“ рекла да тај споразум, ако буде имплементиран, гарантује бољу будућност, бољу комуникацију, много безбеднији и стабилнији регион, више радних места, боље плате, сигурнију будућност за младе људе на Балкану.

Мислим да смо споразумом добили много, отворили многа врата за будућност. Мислим да је ово нова ера у односима Србије и САД, навела је премијерка.

Она је указала на то да су три тачке посебно важне у потписаном економском споразуму, а то је да се Приштина прикључи иницијативи „мини Шенгена“, коју је покренуо председник Александар Вучић, затим појединачни пројекти и отварање канцеларије у Београду Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ).

Од појединачних пројеката, председница Владе је навела да су посебно важни пројекти везани за путну и железничку инфраструктуру који повезују читав регион, од којих је један и „ауто-пут мира“ који повезује Ниш, Приштину и Тирану са луком Драч.

Брнабић је објаснила да је тај пројекат важан за нашу земљу, за јужни део централне Србије и Србе на КиМ, као и да тај пројекат Београд „гура“ у оквиру Берлинског процеса, додавши да ће радови на деоници од Ниша до Плочника почети до крају првог квартала 2021. године.

Други важан пројекат је железничка инфраструктура која иде преко Косова Поља до Мердара, док ће отварање канцеларије Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београду бити јак сигнал за све америчке и европске инвеститоре, што значи и веће финансирање од стране америчке владе за микро, мала и средња предузећа, навела је премијерка.

Она је као посебно важну издвојила ставку о додатним гаранцијама за неповредивост имовине Српске православне цркве на територије јужне покрајине и да ће се имплементирати све одлуке судова у вези са СПЦ, а у контексту актуелне ситуације са манастиром Високи Дечани.

Додатно смо се обезбедили у том погледу, навела је Брнабић.

Премијерка је истакла и да поједине тачке и ставке у споразуму, попут тачке о 5Г мрежи, о Хезболаху, Израелу говоре у прилог томе да су кроз споразум Американци гурали своје интересе, и своју спољну политику, као и тачке које су нама биле прихватљиве.

Упитана за последњу тачку која се разликује у два документа, оном потписаном од Београда и оном од Приштине, Брнабић је рекла да се последња тачка односи на Израел.

У тој тачки ми се слажемо са тим да отворимо испоставу Привредне коморе Србије или неку државну канцеларију у Јерусалиму до 20. септембра, а до јула наредне године и амбасаду у том граду. На томе нам наши партнери из Израела посебно захваљују, истакла је она.

На питање да ли постоји замка за нас да се замерамо другом делу света односно истоку, а у контексту тачака попут 5Г мреже и диверсификације енергетских извора, премијерка је оценила да је мерена свака реч, и да ни у једном тренутку немамо нешто што би компромитовало наше интересе.

Овај споразум у глобалу отвара врата стратешке сарадње са САД, а не затвара друга врата, и у најбољем је интересу Србије, закључила је Брнабић.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: