Kovid-19

Kon rešava dilemu – da li bi trebalo da se plašimo oktobra

Epidemiolog, dr Predrag Kon ocenio je za RTS da se epidemiološka situacija stabilizovala, ali i upozorio da se u jednom delu Srbije uopšte ne poštuju mere. Naglasio je da poseban rizik prenosa virusa nosi školski uzrast od 15 do 19 godina ali i učenički domovi. Vrlo je bitno da nosimo maske i poštujemo mere, a videćemo dokle ćemo stići u oktobru, poručuje Kon.

Predrag Kon, foto: gostovanje u emisiji ,,Novo jutro'', TV PINK
Predrag Kon, foto: gostovanje u emisiji ,,Novo jutro“, TV PINK

Trenutno se epidemiološka situacija stabilizovala ne nekom niskom nivou i to načelno nije loše. Međutim, Predrag Kon upozorava da je u Beogradu u četvrtak i petak jasno uočeno ponovo povećanje registracije onih koji se javljaju u kovid ambulante.

Gostovanje Predraga Kona u Jutarnjem programu

Srećna je okolnost, da se ipak ne nalazi kovid ali to ukazuje da polako počinju da se povećavaju akutne respiratorne infekcije i da ćemo toga sasvim sigurno imati u narednom periodu.

To će, kaže, otežati rad zdravstvene službe uopšte jer će ta diferencijacija biti teža.

„Upravo zbog toga insistiram stalno da je nesigurna situacija i da je neprekidno potrebno da vodimo računa da je ne pokvarimo da se ne pogorša“, naglašava Kon .

Objašnjava da u ovom trenutku ne bi smeli skok da povezujemo s početkom škole jer je učinjeno bukvalno sve da tu ne dođe do transmisije, do prenosa.

Veliki privid i velika zabluda

„Sigurno je da će se pojaviti, kao što se već desilo. Ono što je bitno naglasiti, to su srednje škole, gde su deca od 15 do 19 godina i to treba reći. Ovo prvi put kažem, da je to uzrast u kome se najčešće oboleva, potpuno obrnuto od shvatanja, zato što, ako uzmete samo tih pet godina i gledate učestalost u tom uzrastu tada je to vreme kada se prilično često oboleva“, rekao je epidemiolog.

S druge strane tu je i činjenica da ima najmanje teških slučajeva, pa je to onda privid, da je to neko lako oboljenje.

„Veliki privid i velika zabluda. Pored toga upravo ta generacija je u stanju da prenese infekciju na druge. I zbog toga je poseban osvrt na taj rizik koji nosi taj školski uzrast, upozorava Kon.

Takođe, kako je rekao, tu su i učenički domovi koji su sada razređeni samim tim što je podeljena nastava na onlajn na nedelju dana, pa se i domovi prazne na taj način, ali i ti učenički domovi su mesta rizika prenosa virusa.

Kon smatra da škole ne bi trebalo da se uopšte zatvaraju osim u slučaju da ne postane masovno obolevanje izvan škole, kada je praktično rizik od ulaska i nemoguće kontrole.

To je, naglašava, jedina situacija kada bi škole morale da pređu na „onlajn“.

„To znači da je svaka grupa jedna jedinica u kojoj će se pratiti situacija. Kada se pojavi jedan oboleli, ništa se posebno ne dešava osim što se stavlja čitava ta grupa pod epidemiološki nadzor koji podrazumeva svakodnevno praćenje u trajanju od dve nedelje.

A ako se pojave dva povezana slučaja, odmah čitava grupa ide u na onlajn nastavu pa je u samoizolaciji dve nedelje. To je ono što nazivamo elastičnim sistemom“, objasnio je epidemiolog.

Da li treba da se plašimo oktobra

„Mi imamo sada situaciju da u jednom dobrom delu Srbije uopšte se ne poštuju mere, neću da prozivam nikoga, radi se o ljudima na odmorima, ne nose maske, u velikom broju su na određenim prostorima, to je nešto što ne može da ostane bez posledica“, upozorava Kon.

Drugo, dodaje, povratak naših građana iz inostranstva koji će se desiti, i tu je učinjeno sve što je moglo da se učini da ne dođe do prenosa. Međutim, kako ukazuje, i to je nešto što će da nam se dešava.

S druge strane ulazimo u period respiratornih infekcija, koje obično kreću od škola ali u ovoj situaciji je vrlo moguće, kako procenjuje epidemiolog, da krenu od radnih kolektiva.

„To ne mora da bude kovid ali mogu obične kijavice, jer je vreme za to“, ističe Kon.

Naglasio je da su javna prevozna sredstva potpuno nedopustivo mesta bez maske i da ne treba blagonaklono gledati na one koji ne nose maske u javnom prevozu.

„To je potpuno javni svesni bojkot svih protivepidemijskih mera. I ono što je najgore te osobe, takve osobe utiču na srednjoškolce i ako bi ih pridobili kao one koji vrlo svesno štite i ukupno stanovništvo, a  ne samo sebe, tada smo dobili tu borbu“, smatra Kon.

Dodaje, da od nas zavisi, i da po svemu sudeći oko 10 do 15 posto ima onih koji ne poštuju te mere.

„U trenutku kada počinje škola, kada očekujemo prelaz godišnjeg doba,  vrlo je bitno da poštujemo nošenje maski i mera,  a videćemo dokle ćemo stiću u oktobru. Ako uspemo da dočekamo oktobar bez ozbiljnih potresa u smislu povećanja, da ostane ovako prihvatljivo nisko, onda smo u novoj sezoni vakcinacija“, procenjuje Kon.

Naglašava da moramo krajnje ozbiljno da se pripremimo i počnemo vakcinaciju protiv gripa bez obzira što su prvi pokazatelji s južne hemisfere dobri a to je posledica nošenja maski.

„Ali ako mi imamo bojkotaše koji koće da bojkotuju sve protivepidemijske mere onda ćemo imati probleme“, zaključio je epidemiolog Predrag Kon.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Proglašeno je 11 izbornih lista

IZBORI – NIŠ 2024: OVO SU IZBORNE LISTE ZA ODBORNIKE

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja