Kон решава дилему – да ли би требало да се плашимо октобра

Епидемиолог, др Предраг Кон оценио је за РТС да се епидемиолошка ситуација стабилизовала, али и упозорио да се у једном делу Србије уопште не поштују мере. Нагласио је да посебан ризик преноса вируса носи школски узраст од 15 до 19 година али и ученички домови. Врло је битно да носимо маске и поштујемо мере, а видећемо докле ћемо стићи у октобру, поручује Кон.

Предраг Кон, фото: гостовање у емисији ,,Ново јутро'', ТВ ПИНК
Предраг Кон, фото: гостовање у емисији ,,Ново јутро“, ТВ ПИНК

Тренутно се епидемиолошка ситуација стабилизовала не неком ниском нивоу и то начелно није лоше. Међутим, Предраг Кон упозорава да је у Београду у четвртак и петак јасно уочено поново повећање регистрације оних који се јављају у ковид амбуланте.

Гостовање Предрага Кона у Јутарњем програму

Срећна је околност, да се ипак не налази ковид али то указује да полако почињу да се повећавају акутне респираторне инфекције и да ћемо тога сасвим сигурно имати у наредном периоду.

То ће, каже, отежати рад здравствене службе уопште јер ће та диференцијација бити тежа.

„Управо због тога инсистирам стално да је несигурна ситуација и да је непрекидно потребно да водимо рачуна да је не покваримо да се не погорша“, наглашава Кон .

Објашњава да у овом тренутку не би смели скок да повезујемо с почетком школе јер је учињено буквално све да ту не дође до трансмисије, до преноса.

Велики привид и велика заблуда

„Сигурно је да ће се појавити, као што се већ десило. Оно што је битно нагласити, то су средње школе, где су деца од 15 до 19 година и то треба рећи. Ово први пут кажем, да је то узраст у коме се најчешће оболева, потпуно обрнуто од схватања, зато што, ако узмете само тих пет година и гледате учесталост у том узрасту тада је то време када се прилично често оболева“, рекао је епидемиолог.

С друге стране ту је и чињеница да има најмање тешких случајева, па је то онда привид, да је то неко лако обољење.

„Велики привид и велика заблуда. Поред тога управо та генерација је у стању да пренесе инфекцију на друге. И због тога је посебан осврт на тај ризик који носи тај школски узраст, упозорава Кон.

Такође, како је рекао, ту су и ученички домови који су сада разређени самим тим што је подељена настава на онлајн на недељу дана, па се и домови празне на тај начин, али и ти ученички домови су места ризика преноса вируса.

Кон сматра да школе не би требало да се уопште затварају осим у случају да не постане масовно оболевање изван школе, када је практично ризик од уласка и немогуће контроле.

То је, наглашава, једина ситуација када би школе морале да пређу на „онлајн“.

„То значи да је свака група једна јединица у којој ће се пратити ситуација. Када се појави један оболели, ништа се посебно не дешава осим што се ставља читава та група под епидемиолошки надзор који подразумева свакодневно праћење у трајању од две недеље.

А ако се појаве два повезана случаја, одмах читава група иде у на онлајн наставу па је у самоизолацији две недеље. То је оно што називамо еластичним системом“, објаснио је епидемиолог.

Да ли треба да се плашимо октобра

„Ми имамо сада ситуацију да у једном добром делу Србије уопште се не поштују мере, нећу да прозивам никога, ради се о људима на одморима, не носе маске, у великом броју су на одређеним просторима, то је нешто што не може да остане без последица“, упозорава Кон.

Друго, додаје, повратак наших грађана из иностранства који ће се десити, и ту је учињено све што је могло да се учини да не дође до преноса. Међутим, како указује, и то је нешто што ће да нам се дешава.

С друге стране улазимо у период респираторних инфекција, које обично крећу од школа али у овој ситуацији је врло могуће, како процењује епидемиолог, да крену од радних колектива.

„То не мора да буде ковид али могу обичне кијавице, јер је време за то“, истиче Кон.

Нагласио је да су јавна превозна средства потпуно недопустиво места без маске и да не треба благонаклоно гледати на оне који не носе маске у јавном превозу.

„То је потпуно јавни свесни бојкот свих противепидемијских мера. И оно што је најгоре те особе, такве особе утичу на средњошколце и ако би их придобили као оне који врло свесно штите и укупно становништво, а  не само себе, тада смо добили ту борбу“, сматра Кон.

Додаје, да од нас зависи, и да по свему судећи око 10 до 15 посто има оних који не поштују те мере.

„У тренутку када почиње школа, када очекујемо прелаз годишњег доба,  врло је битно да поштујемо ношење маски и мера,  а видећемо докле ћемо стићу у октобру. Ако успемо да дочекамо октобар без озбиљних потреса у смислу повећања, да остане овако прихватљиво ниско, онда смо у новој сезони вакцинација“, процењује Кон.

Наглашава да морамо крајње озбиљно да се припремимо и почнемо вакцинацију против грипа без обзира што су први показатељи с јужне хемисфере добри а то је последица ношења маски.

„Али ако ми имамо бојкоташе који коће да бојкотују све противепидемијске мере онда ћемо имати проблеме“, закључио је епидемиолог Предраг Кон.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: