Kovid-19

Neće doći do sudara gripa i korone?

Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović je rekao za RTS da ne veruje da će doći do sudara virusa gripa i novog koronavirusa i za to je naveo nekoliko razloga.

Ilustracija, stop Kovid, foto: Fernando Zhiminaicela, pixabay.com
Ilustracija, stop Kovid, foto: Fernando Zhiminaicela, pixabay.com

Radmilo Petrović je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da je grip prošle seozne bio nešto jačeg intenziteta, a da se povećana aktivnost tog virusa javlja jednom u desetak godina. Zbog toga, smatra, sledećih godina situacija bi trebalo da bude nešto blaža.

Razgovor Dragane Kosjerine sa Radmilom Petrovićem

Kao drugi razlog, Radmilo Petrović ističe to što je virus gripa osetljiviji na mere koje se se sprovode protiv koronavirusa.

„Ako sprovodimo mere, nosimo maske i držimo odstojanje, grip nema šanse da se proširi“, rekao je Petrović, ali je upozorio da vakcinacija i dalje mora da se obavlja u rizičnim kategorijama stanovništva i da se i dalje održava imunitet protiv gripa, jer je on kratkotrajan.

Govoreći o vakcini protiv gripa, Petrović je rekao da bi vakcinu trebalo da prime svi koji su osetljivi na respiratorne infekcije, koji su imali raniju epizodu infekcije respiratornog trakta, kardiovaskularni bolesnici, osobe sa hroničnim ili metaboličkim poremećajima i svi stariji od 65 godina.

Na pitanje koliko će jo koronavirus biti prisutan, rekao je da je to teško reći.

„Ja bih voleo da znam, ali ne znam. Ovaj virus je malo atipičan. Mi njega nedovoljno poznajemo, tek šest ili sedam meseci“, rekao je Petrović i dodao da se tek stiču svetska iskustva i da se svaki dan otkriva nešto novo.

Kaže da je koronavirus agresivniji u spoljašnjoj sredini od virusa gripa i da za razliku od gripa koji ulazi samo u respiratorni trakt, korona ulazi u krvotok i dolazi u sve organe i tkiva.

Podsetio je i da se očekivalo da prvi nalet bude najjači, ali da se dogodilo da je drugi pik prvog talasa bio gori nego prvi.

Radmilo Petrović ne isključuje prirodno gašenje virusa, ali upozorava da će taj proces trajati mnogo dugo.

Iako je i traganje za vakcinom ubrzano, poručuje da ni ona ne može sve da završi kao čarobni štapić.

„Vakcina mora da se sistematski primenjuje u dugom vremenskom periodu, da bi se povećao procenat osoba sa antitelima“, naveo je.

Dodao je i da bi vakcinu trebalo primiti bez obzra čija je, jer je i to bezbednije neko infekcija koronavirusom.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobro došli

TOP 5 Lokacija koje treba obići u Nišu

Vremenska

NARANDŽASTI METEO ALARM: Veoma toplo – biće još toplije

22 km

Početak izgradnje železničke obilaznice oko Niša

Hronika

Uhapšeno osam osoba zbog trgovine uticajem i zloupotrebe službenog položaja