Стабилизација епидемиолошке ситуације у читавој земљи

Заменица директора Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да се епидемиолошка ситуација генерално у читавој Србији стабилизује или смирује са значајном тенденцијом пада заражених, али да је и поред тога неопходно поштовати све мере превенције.

Др Кисић, фото: ТВ Пинк, тв пријем
Др Кисић, фото: ТВ Пинк, тв пријем

Кисић Тепавчевић је на конференцији за новинаре Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19 навела да укупан број лабораторијски потврђених случајева указује на даљу тенденцију пада, што показује да смо на добром путу.

Она је, међутим, упозорила на то да баш сада морамо дати све од себе да поштујемо све превентивне мере како бисмо угасили епидемију.

Према њеним речима, и даље је највише новозаражених у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Шапцу.

Имамо примере градова у којима је доста повољнија епидемиолошка ситуација, нагласила је она и додала да је на подручју Лесковца забележен један лабораторијски позитиван случај, а да у Тутину од 44 тестираних ниједан није био позитиван.

Заменица директора „Батута“ је навела податак да је на подручју Ваљева од 42 тестиране особе, једна била позитивна, док су Смедерево, Пожаревац и Чачак градови у којима у последња 24 часа није забележен ниједан лабораторијски позитиван случај иако је тестирано између 50 и 100 особа.

Кисић Тепавчевић је рекла и да постоји повећање броја новозаражених у односу на претходни дан на подручју Алексинца.

Командант ВМЦ Карабурма потпуковник др Иво Удовичић рекао је да је клиничка слика оболелих иста као на почетку епидемије.

Он је упозорио на то да је посебно животно угрожена старија популација и да је у последњих 15 дана у ту здравствену установу примљено више старијих особа са тешком пнеумонијом.

С тим у вези, Удовичић је упозорио млађу популацију која излази у град, а не носи маске, да мисли на своје најближе, родитеље, баке и деке, који могу постати пацијенти.

У ВМЦ Карабурма тренутно је смештено 85 пацијената, од којих је 12 на интензивној нези, прецизирао је Удовичић, напоменувши да је њихово стање критично и лекари се боре за њихов живот.

Према његовим речима, та војна болница у последње време отпушта више пацијената него што их прими.

Одговарајући на питање новинара да ли би поједине мере могле бити релаксиране, с обзиром на то да последњих дана имамо пад броја заражених, Кисић Тепавчевић је рекла да мера попут ограничавања рада објеката до 23 часа није проблем и да ће у неком тренутку бити укинута, али да ће остале мере дуго бити део наше свакодневице.

Oна је објаснила да ће ношење маски и физичка дистанца, остати дуго са нама, чак и онда када број заражених буде минималан.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: