Saopšteno danas

EU donira sredstva za angažovanje 200 zdravstvenih radnika

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici potpisali su danas ugovor o angažovanju 200 zdravstvenih radnika koji će pomagati u borbi protiv epidemije koronavirusa, a što će biti omogućeno sredstvima EU.

Klinički centar Niš, foto: M.M.
Klinički centar Niš, foto: M.M.

Sporazum obuhvata finansiranje zapošljavanja do 200 dodatnih zdravstvenih radnika kako bi se povećali kapaciteti Srbije za borbu protiv COVID-19.

Ti radnici će biti angažovani na period od šest meseci, a sredstva koja je EU za to opredelila iznose približno milion evra.

Sporazum ima za cilj povećanje kapaciteta nacionalnog zdravstvenog sistema kako bi se što bolje odgovorilo na dugotrajnu krizu.

Kroz program će biti nabavljena i dodatna prioritetna medicinska i nemedicinska oprema, a pružaće se i tehnička i savetodavna podrška nadležnim državnim institucijama za sprovođenje nabavki vezanih za COVID-19.

Sporazum je, pored ministarke Joksimović i ambasadora Fabricija, potpisala i šefica Kancelarije UN za projektne usluge (UNOPS) Mikela Telatin.

Joksimović je prilikom onlajn obraćanja, nakon potpisivanja ugovora, istakla da će taj dokument omogućiti osnaživanje ljudskih kapaciteta našeg zdravstvenog sistema, uz napomenu da je to u ovom trenutku Srbiji veoma potrebno i važno.

Ona je upozorila na to da je, nažalost, takav trenutak da potpisivanje predstavlja jedan od važnijih događaja u kontinuiranoj podršci EU našoj zemlji od početka pandemije.

Ministarka je naglasila da zdravstveni radnici rade u izuzetno teškim okolnostima, i to ne samo zbog broja ljudi koji su zaraženi, već i što su svakodnevno izloženi riziku.

Ministarstvo zdravlja je, kako je podsetila, sredinom juna na inicijativu EU, koja se interesovala šta je to što još može da uradi, uputilo zahtev za finansijsku pomoć za dodatna angažovanja na određeno vreme zdravstvenih timova, koji bi pomagali tamo gde je najpotrebnije.

Prema njenim rečima, 3. jula je stigao i formalni odgovor kojim su potvrdili da Srbija može da izdvoji milion evra iz IPA 2018.

Joksimović je rekla da je Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, još ranije identifikovalo neutrošena sredstva iz prethodnih IPA alokacija koja mogu biti namenjena raznim vidovima borbe protiv COVID-19.

Ona je izrazila zahvalnost Fabriciju na njegovom ličnom angažovanju, kao i Delegaciji EU u Srbiji i Telatin i UNOPS-u, koji su Srbiji pomagali da i prvu fazu pandemije još u martu i aprilu prevaziđe na što bolji način.

Ministarka je podsetila na to da je svesrdna pomoć EU u nabavci opreme, koja je celokupno dopremljena u Srbiju prošle nedelje, puno značila i dodatno je osnažila naš zdravstveni sistem.

Joksimović je navela da je tokom marta i aprila sa Fabricijem, evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheijem i predstavnicima Vlade Srbije posvećeno radila na obezbeđivanju što više sredstava, od kojih je nabavljena neophodna oprema.

Međutim, vidimo da pandemija ne jenjava ni u Srbiji, ni u Evropi, ni u svetu, što nalaže kontinuirani oprez, odgovornost, ali i neprekidnu saradnju i razmenu informacija sa svim partnerima, posebno sa EU, koja nam je i u prethodnim godinama pomogla da osnažimo zdravstveni sistem, naglasila je ona.

Ministarka je ukazala na to da je i Srbija pomogla zemljama EU u skladu sa mogućnostima, podsetivši na pomoć Italiji, kao i zemljama regiona.

Današnje potpisivanje ugovora još jedan je od dokaza solidarnosti EU sa Srbijom. To je, takođe, potvrda našeg odgovornog i posvećenog rada i na evropskom putu, ali pre svega na zaštiti javnog zdravlja i zdravlja građana Srbije, zaključila je Joksimović.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Odlična vest

Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad biće gotova do kraja 2027. godine, od EU 430 miliona evra na poklon

Zanimljivost dana

NEOBIČNA POJAVA: FENOSKANDIJSKE GUSKE PRELETELE SRBIJU I NIŠ

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji