„Штарк арена“ постаје привремена ковид болница од понедељка

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар саопштио је данас да ће од понедељка, у спортској дворани „Штарк арена“, бити отворена привремена ковид болница, која ће имати 500 болничких кревета и све услове за пријем оболелих од коронавируса.

Илустрација, болница, преузето са: Pixabay.com, аутор: Alexander Heeb
Илустрација, болница, преузето са: Pixabay.com, аутор: Alexander Heeb

Лончар је у обраћању новинарима, након састанка са са директорима ковид болница у Србији, најавио и да ће од уторка, Ортопедска клиника на Бањици, бити враћена у ковид систем.

Он је је пренео да је према најновијим информацијама током ноћи више од 130 пацијента задржано на болничком лечењу, што значи да се ради о озбиљној клиничкој слици и да су морали да буду хоспитализовани.

Сваког дана више од 100 пацијената примимо на болничко лечење, рекао је министар и упозорио на то да ће током викенда, до понедељка, највећи терет пријема поднети КБЦ Земун, у који ће пацијенти моћи да се јаве данас од 14 часова, јер ће бити ковид пријемни тријажни центар.

Према његовим речима, болница у Пожаревцу је следећа болница која ће прећи у ковид систем, с тим да је неопходно направити нову реорганизацију и прерасподелити људе да би систем функционисао.

Министар и директори клиничко-болничких центара апеловали су на грађане да озбиљно схвате ситуацију изазвану коронавирусом и да поштују и примењују све прописане мере заштите како би сачували себе и друге од ове инфекције.

Лончар је упутио молбу становништву да се придржавају препоручених мера, јер свако непоштовање доводи у опасност како њих, тако и њихове најближе и ствара терет за медицинаре који раде даноноћно.

Он је упозорио на то да је много пацијената на респираторима, да има тешких случајева, што показује озбиљност ситуације.

Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић рекао је да је у току ноћи кроз пријемно тријажну-амбуланту те установе прошло 400 пацијената, а кроз КБЦ Бежанијска коса њих 200, од којих 130 има озбиљне пнеумоније које захтевају болнички третман.

Према његовим речима, једини начин да спречимо такву тешку слику јесте да се придржавамо мера, да носимо маске у затвореном простору, избегавамо масовни контакти и велика окупљања која нису неопходна.

Директор КБЦ Земун Драгош Стојановић поновио је да од данас, од 14 часова, та установа почиње поново да прима пацијенте, наводећи да сада имају збринутих 105 пацијената са лакшом, средњом и веома тешком клиничком сликом, од којих је 10 на респираторима.

Он је навео и да ће у тој установи бити оспособљено још 400 кревета и да има 50 места на интензивној нези.

Директор Опште болнице у Пожаревцу Данко Николић прецизирао је да у тој болници има 11 пацијената са лакшим симптомима, док је на Инфективној клиници 41 пацијент.

Такође, како је додао, спремно је још 120 места, а од понедељка ће бити још додатних 130 постеља како би могли да приме и збрину све случајеве.

Инфектолог Мијомир Пелемиш поручио је да вирус није ослабио и да не бира узраст.

Сви могу да оболе, само је питање какав ће бити исход. Вирус се није променио, од почетка је овде, активан је и даље и показало се да, нажалост, умиру и млади људи без иједне друге болести, закључио је он.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: