Додатна запошљавања у Геронтолошком центру Ниш

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић саопштио је да је Влада Србије јуче дала одобрење за додатно запошљавање кадрова у Геронтолошком центру Ниш.

Министар Ђорђевић, фото: Нишке новине
Министар Ђорђевић, фото: Нишке новине

Ђорђевић је новинарима у Нишу рекао да је рад свих у том центру претходних дана био на граници издржљивости и да ће, захваљујући овој одлуци Владе, неки од запослених моћи да се растерете.

Тај центар нам је био приоритет, а Влада је дала одобрење да се запосли 20 одсто више људи, као и 289 неговатељица у домовима у читавој Србији, навео је министар.

Он је објаснио да је велики број оних који раде у установама за смештај старих лица већ дуже време на уговорима о привременим и повременим пословима, и додао да је донета одлука да се они запосле за стално, што ће бити најбоља награда за све који су се овако добро показали у време пандемије.

Министар је указао на то да је данас посетио места која су била жаришта коронавируса, односно установе у тим местима – у Кулинама, Алексинцу, Нишу и Трбуњама, и да је том приликом уручио трајна заштитна одела установама социјалне заштите за смештај корисника на југу Србије.

Према његовим речима, у домовима за смештај старих лица на југу Србије ситуација је стаблизована, при чему има све мање позитивних на коронавирус, а све више оних који су се излечили.

Он је указао на то да је у већини случајева вирус у ове установе ушао преко запослених, и нагласио да је у Нишу посао препуштен тужилаштву јер су се пропусти вероватно дешавали данима, али ће то установити истражни органи.

Након укидања ванредног стања, направиће се анализа свега што се дешавало, истакао је министар и додао ће из целе ситуације произићи и прекршајне и кривичне пријаве, а неки домови могу да изгубе и лиценцу.

Он је напоменуо и да је дао налог руководиоцима сектора у овом министарству да изнесу очекивања шта би могао да буде проблем када се заврши ванредно стање.

Према његовим речима, постигнут је договор са представницима Светске здравствене организације да после ванредног стања буде оформљена радна група како би се анализирало шта је потребно предузети.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: