НОВИ МИНИМАЛАЦ 32.000 ДИНАРА?

Синдикати који ће о новом минималцу преговарати с Владом и послодавцима у име радника, спремили су рачуницу с којом ће ускоро изаћи пред преговарачке стране. Како сазнаје „Блиц Бизнис“, у питању су четири варијанте, од којих су прве две, како тврде, много реалније.

Рачуница, фото: Нишке новине, М.М.
Рачуница, фото: Нишке новине, М.М.

„Прва опција је да минимална зарада која данас износи око 27.000 динара буде повећана на нешто изнад 32.000 динара што је 90 одсто минималне месечне потрошачке корпе. То је и најреалнија варијанта с обзиром на најаву званичника да би у следећој години минималну зараду требало изједначити с минималном потрошачком корпом. Друга опција је повећање минималца на ниво између 31.000 и 32.000 динара, односно на нешто око 31.500 динара, што би било на нивоу од око 85 одсто минималне потрошачке корпе“, каже извор „Блиц Бизниса“.

Наш саговорник додаје да су синдикати припремили и две резервне варијанте које су нешто мање од 30.000 динара, али да не верују у њихово прихватање. Разлог је, између осталог и то, како кажу, што се из Владе у последње време више пута могло чути како ће минималац ове године значајно повећати.

„Минимална цена рада биће знатно повећана у септембру, а крајем године биће повећане и плате у јавном сектору и пензије“, најавио је недавно министар финансија Синиша Мали.

Минимална месечна зарада коју у Србији прима 350.000 радника данас износи око 27.000 динара. Званични преговори између Владе, синдиката и послодаваца почињу средином овог месеца, а коначну одлуку у Влади очекују до краја септембра. Донето решење биће примењено од 1. јануара наредне године.

С друге стране, Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије и један од чланова преговарачког тима за повећање минималца, још једном је поновио за „Блиц Бизнис“ да послодавци на ову тему годинама покушавају да уведу једину могућу економску логику.

„Сва повећања плата треба да буду једнака годишњем повећању БДП и инфлације. То је у овој години укупно око шест одсто, што значи минималну зараду од око 28.600 динара. Наравно, послодавци су спремни да пристану и на већи минималац али под условом да нам држава повећање рефундира тако што ће смањити пореске намете – оценио је недавно Атанацковић за „Блиц Бизнис“. Министар финансија Синиша Мали је недавно рекао да драстично повећање минималца никако не одговара једној групи.

Раст од 6 до 10 одсто

Од 2010. године држава је повећавала минималац седам пута. На захтеве синдиката за повећање најниже загарантоване зараде у земљи није пристајала у 2014. и 2016. години. Минималац је од 1. јануара ове године повећан за 10 одсто, а у 2017. години за шест одсто.

Извор: Блиц бизнис

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: