Најмање 35.000 динара за минималац у 2021.

Синдикати остају при ставу да треба изједначити минималну цену рада са минималном потрошачком корпом, која износи око 37.500 динара, али не пристају на повећање које је ниже од 17 одсто у односу на актуелну цену.

Динар, илустрација, фото: Нишке новине
Динар, илустрација, фото: Нишке новине

Преговори државе, синдиката и послодаваца о новој минималној цени рада за 2021. годину још нису званично почели, али би први неформални састанак о тој теми могао да буде одржан већ крајем ове седмице. Синдикати увелико припремају своје предлоге, док су у Савезу самосталних синдиката Србије чак прилично конкретни.

Већ сада знају да неће пристати на то да минималац у наредној години буде испод 35.000 динара. Тренутно он износи 30.022 динара, то јест 172,54 динара (нето) по радном сату.

Душко Вуковић, потпредседник овог савеза, истиче да синдикат остаје при ставу да треба да се изједначи минимална цена рада са минималном потрошачком корпом, која износи око 37.500 динара.

– То је оно с чиме ћемо сигурно иступити у овогодишњим преговорима, иако ће бити тешко за очекивати да се сусретну минималац и корпа. Ипак, нешто испод чега нећемо ићи јесте 35.000 динара, то јест тражићемо да се минимална зарада повећа за најмање 17 одсто – конкретан је Вуковић.

У УГС „Независност” засад не иступају у јавност са коначним идејама око предлога нове цене минималца. Истичу да су припремили предлог који још није прошао органе синдиката, због чега га и не износе у детаље.

Кажу да се и даље стреми ка томе да у наредном периоду минимална зарада буде изједначена са минималном потрошачком корпом.

Зоран Ристић, економски саветник у УГС „Независност”, сматра да, иако је ситуација у привреди погоршана због појаве вируса корона, треба наставити истим путем када је реч о њиховом изједначавању.

– Основна теза је да минимална зарада треба да покрије минималну потрошачку корпу, која сада износи око 37.500 динара. Будући да је сада минималац на око 80 одсто у односу на корпу, ипак није реално очекивати да се ове године потрошачка корпа и минималац изједначе, али јесте оствариво да се настави рад на томе – додаје Ристић.

Од 1. јануара 2020. минимална цена рада износи 30.022 динара, то јест 172,54 динара (нето) по радном сату, чиме је у односу на 2019. минималац повећан за 11,1 одсто.

Овај месечни износ важиће до краја ове године, јер је Влада Србије још средином септембра прошле године усвојила одлуку о висини минималне цене рада за 2020.

Иначе, ово је било најзначајније повећање минималне зараде досад, похвалили су се тада представници власти, док повећање минималца за 3.000 динара ипак није превише обрадовало ни синдикате ни послодавце, јер су први тражили повећање за најмање 20 одсто, а други пет до шест процената. Од око 2,1 милиона запослених, на минималну зараду у Србији засад може да рачуна око 350.000 радника, који чине више од 15 одсто укупног броја запослених.

У претходне четири године минималац је порастао за око 42 одсто, али упркос расту из године у годину, ипак је и даље низак и остаје испод 500 евра. Први разлог за то је, како сматрају у синдикатима, веома ниска основица, а други што просечна плата расте спорије, и то условљава нижи минималац.

Извор: Политика

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: