Ekonomija

Najmanje 35.000 dinara za minimalac u 2021.

Dinari, ilustracija, foto: Niške novine

Sindikati ostaju pri stavu da treba izjednačiti minimalnu cenu rada sa minimalnom potrošačkom korpom, koja iznosi oko 37.500 dinara, ali ne pristaju na povećanje koje je niže od 17 odsto u odnosu na aktuelnu cenu.

Dinar, ilustracija, foto: Niške novine
Dinar, ilustracija, foto: Niške novine

Pregovori države, sindikata i poslodavaca o novoj minimalnoj ceni rada za 2021. godinu još nisu zvanično počeli, ali bi prvi neformalni sastanak o toj temi mogao da bude održan već krajem ove sedmice. Sindikati uveliko pripremaju svoje predloge, dok su u Savezu samostalnih sindikata Srbije čak prilično konkretni.

Već sada znaju da neće pristati na to da minimalac u narednoj godini bude ispod 35.000 dinara. Trenutno on iznosi 30.022 dinara, to jest 172,54 dinara (neto) po radnom satu.

Duško Vuković, potpredsednik ovog saveza, ističe da sindikat ostaje pri stavu da treba da se izjednači minimalna cena rada sa minimalnom potrošačkom korpom, koja iznosi oko 37.500 dinara.

– To je ono s čime ćemo sigurno istupiti u ovogodišnjim pregovorima, iako će biti teško za očekivati da se susretnu minimalac i korpa. Ipak, nešto ispod čega nećemo ići jeste 35.000 dinara, to jest tražićemo da se minimalna zarada poveća za najmanje 17 odsto – konkretan je Vuković.

U UGS „Nezavisnost” zasad ne istupaju u javnost sa konačnim idejama oko predloga nove cene minimalca. Ističu da su pripremili predlog koji još nije prošao organe sindikata, zbog čega ga i ne iznose u detalje.

Kažu da se i dalje stremi ka tome da u narednom periodu minimalna zarada bude izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom.

Zoran Ristić, ekonomski savetnik u UGS „Nezavisnost”, smatra da, iako je situacija u privredi pogoršana zbog pojave virusa korona, treba nastaviti istim putem kada je reč o njihovom izjednačavanju.

– Osnovna teza je da minimalna zarada treba da pokrije minimalnu potrošačku korpu, koja sada iznosi oko 37.500 dinara. Budući da je sada minimalac na oko 80 odsto u odnosu na korpu, ipak nije realno očekivati da se ove godine potrošačka korpa i minimalac izjednače, ali jeste ostvarivo da se nastavi rad na tome – dodaje Ristić.

Od 1. januara 2020. minimalna cena rada iznosi 30.022 dinara, to jest 172,54 dinara (neto) po radnom satu, čime je u odnosu na 2019. minimalac povećan za 11,1 odsto.

Ovaj mesečni iznos važiće do kraja ove godine, jer je Vlada Srbije još sredinom septembra prošle godine usvojila odluku o visini minimalne cene rada za 2020.

Inače, ovo je bilo najznačajnije povećanje minimalne zarade dosad, pohvalili su se tada predstavnici vlasti, dok povećanje minimalca za 3.000 dinara ipak nije previše obradovalo ni sindikate ni poslodavce, jer su prvi tražili povećanje za najmanje 20 odsto, a drugi pet do šest procenata. Od oko 2,1 miliona zaposlenih, na minimalnu zaradu u Srbiji zasad može da računa oko 350.000 radnika, koji čine više od 15 odsto ukupnog broja zaposlenih.

U prethodne četiri godine minimalac je porastao za oko 42 odsto, ali uprkos rastu iz godine u godinu, ipak je i dalje nizak i ostaje ispod 500 evra. Prvi razlog za to je, kako smatraju u sindikatima, veoma niska osnovica, a drugi što prosečna plata raste sporije, i to uslovljava niži minimalac.

Izvor: Politika

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom