НАЈСТАРИЈИ МЕДИЈ У ЈУГОИСТОЧНОЈ СРБИЈИ: Радио ,,Бубамара“ данас слави 27. рођендан

На данашњи дан пре 27 година зачули су се први звуци данас најстаријег медија у југоисточној Србији, звуци Радио ,,Бубамаре”.

Фото: Сврљишке новине
Фото: Сврљишке новине

Радио ,,Бубамара” почела је са радом 13. маја 1992. године, на фреквенцији 93,5 МХз.

Оснивачи радија су браћа Јовица Јоца и Ивица Ива Миладиновић – музичари који су за свој радни век оставили запажене резултате на медијском пољу општине Сврљиг и шире, али на пољу музике и радио аматеризма.

Оснивачи (десно) Јовица и Ивица, Сврљишке новине
Оснивачи (десно) Јовица и Ивица, Сврљишке новине

Као и сада, и тада ова медијска кућа била је позната по доброј народној музици, али и емисијама уживо попут ,,Хало да ли се чујемо”, ,,Музичке питалице” и сл. На програму деведесетих година, па и почетком двехиљадитих могли сте да чујете разне еминентне стручњаке који су гостујући на програму радија говорили из разних области на и то пољопривреде, привреде, спорта, музике, филма, политике, науке…

Радио ,,Бубамара” је једна од ретких радио станица која се 1994. године усудила да, под строго конторлисаним режимом медија Слободана Милошевића, угости тадашњег лидера Демократске странке Зорана Ђинђића, покретача многих демонстрација и лидера опозиције у Србији.

Поред тадашњег лидера опозиције, а касније и премијера Србије Зорана Ђинђића, ова медијска кућа угостила је многе политичаре из власти и опозицје, а међу њима је и глумац и политичар Бранислав Лечић, Гордана Чомић, Велимир Веља Илић, Томислав Николић и многи други.

Радио ,,Бубамара” била је добар домаћин већем делу естраде, а многи су са овог прага кренули у свет познатих, те су и данас у жижи јавности.

Тома Николић и Марко Миладиновић у радију, фото: Сврљишке новине
Тома Николић и Марко Миладиновић у радију, фото: Сврљишке новине

Кроз радио прошле су многе музичке групе, истакнути појединци, свирачи, забављачи и други.

Међу првим гостовањима је управо гостовање певача Срећка Шушића, Анице Миленковић, Каменка Катића…

Радио ,,Бубамара” и данас је водећи медији у овом делу Србије, на интернету на мрежи ,,ТунеИн” 63.000 прати рад радија, свакодневно се програм слуша у 90% кућа на територији сврљишке општине и по селима, а програм радија слушају и Нишлије, грађани Нишке Бање, Мерошине, али и грађани из Београда и Новог Сада.

Погледајте шта слушаоци кажу о програму радија:

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: