Došao je zadnji čas za spas srpskog sela!

Memorandum o saradnji kroz podršku srpskim selima i seljacima, te nerazvijenim područjima, protekle nedelje su u Beogradu potpisali narodni poslanici Milija Miletić iz Svrljiga i Žika Gojković iz Sombora.

Foto: M.M.
Foto: M.M.

Dva poslanika iz Svrljiga i Sombora danas su potpisala značajan dokument kojim će se dati akcenat bržem razvoju srpskog sela i poljoprivrede u nerazvijenim, odnosno brdsko-planinskim područjima.

STIMULACIJU RAĐANJA DECE UVEĆATI ZA 100%
Narodni poslanik Milija Miletić istakao je da stimulacija za novorođenu decu mora biti uvećana i to za 100% u seoskim, nerazvijenim i brdsko-planinskim područjima.

Veću pažnju moramo usmeriti ka ženama i deci na selu, jer su tamo zaista teži uslovi života, a to isto važi i za mlade bračne parove sa sela, pogotovu na jugoistoku Srbije, gde se živi najteže, poručio je Miletić.

Miletić je poručio da uredbe oko izdvajanja sredstava moraju biti drugačije, a kriterijumi za dodelu fleksibilniji u odnosu sela prema gradu i malih opština prema većim centrima.

Moramo donositi stimulativne zakone i uredbe, takve da pomognu da sela opstanu i da ih mladi ne napustaju. Moramo se boriti za veće subvencije koje će biti usmerene ka zapošljavanju radnika u selima i sa seoskog područja, odnosno nerazvijenih opština poput Svrljiga i sl, rekao je Miletić.

Ideja je da se poveća broj zdravstvenih radnika u selima, te da se da veća mogućnost upošljavanja istih, uz mogućnost promene pravilnika od strane Instituta za javno zdravlje Srbije i da male opštine, koje imaju manje od 20.000 stanovnika, dobiju mogućnost upošljavanja specijaliste interne medicine.

Ideja je i da se sačuvaju odeljenja i škole sa manjim brojem dece.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Sport i muzika

Negujmo i Boban Rajović objavili novu pesmu „Ložimo se, ložimo“ posvećenu našim igračima na Euro 2024

HRONIKA

Uhapšen zbog ubijanja i zlostavljanja životinja

Web

Istraživanje RNIDS-a: 75,6% firmi u Srbiji ima veb-sajt

Ekonomija

Poskupljuje kafa od 1. jula?!