Danas se posti!

Danas je Krstovdan

Krstovdan, foto: SPC

Vernici i SPC danas obeležavaju Krstovdan. 

Zimski Krstovdan predstavlja pravoslavni verski praznik koji se obeležava 19. januara po julijanskom kalendaru, odnosno 6. januara po gregorijanskom kalendaru. Ovaj dan ima poseban značaj u pravoslavnom liturgijskom kalendaru, jer se vezuje za događaj Hristovog krštenja u reci Jordan.

Na zimski Krstovdan, vernici pravoslavne veroispovesti posećuju crkve širom sveta kako bi učestvovali u posebnim bogosluženjima koja se organizuju povodom ovog praznika. Centralni deo ovih liturgijskih obreda čini osvećenje vode, a sveštenik, uz posebne molitve, baca blagosloveni krst u vodu. Vernici potom plivaju za krst kako bi ga prvi uhvatili, simbolizujući Hristovo krštenje u reci Jordan.

Zimski Krstovdan najavljuje i predstojeće Bogojavljenje, koje se tradicionalno obeležava 19. januara.

Ovaj praznik se smatra završetkom božićnog ciklusa i obeležava se sećanjem na trenutak kada je Bogojavljenjem, ili javljanjem, Isus Hristos objavljen svetu.

Glavni deo ovog praznovanja jeste obred osvećenja vode, a vernici često donose svoje krstove da bi ih sveštenik blagoslovio.

Bogojavljenje ima poseban običaj vezan za „plivanje za časni krst“, gde se vernici, baš kao i na Zimski Krstovdan, takmiče u hvatanju krsta bačenog u vodu, simbolišući traženje blagoslova i očišćenje.

Ova dva praznika čine neodvojiv deo pravoslavne liturgijske tradicije, podsećajući vernike na važnost krštenja i vere u Hrista.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

POČINJE NAJSTARIJI TURNIR U MALOM FUDBALU – 300.000 DINARA JE PRVA NAGRADA!

Sport i muzika

Negujmo i Boban Rajović objavili novu pesmu „Ložimo se, ložimo“ posvećenu našim igračima na Euro 2024

HRONIKA

Uhapšen zbog ubijanja i zlostavljanja životinja

Web

Istraživanje RNIDS-a: 75,6% firmi u Srbiji ima veb-sajt