Časni krst

Plivanje za Časni krst u opštini Gadžin Han

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog gospodina Arsenija, Opština Gadžin Han i Parohija zaplanjska organizuju doček Pravoslavne Nove godine i Bogojavljenjsko plivanje za časni krst u Zaplanju.

Flajer, foto: SPC
Flajer, foto: SPC

Na povečerje praznika svetog Vasilija Velikog u subotu 13.01. u susret Pravoslavnoj Novoj godini služiće se Sveta Liturgija od 22 časova u hramu svete Petke u Marinoj Kutini. Nakon sv. Liturgije obezbeđeno je posluženje, kuvano vino i rakija za sve goste. Kao i predhodnih godina od ponoći biće muzike i vatrometa.

Na praznik Bogojavljenja u petak 19.01. služiće se sveta Liturgija u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Grkinji od 08 časova a nakon sv. Liturgije se ide u litiju do sabornog Krsta u Grkinji, gde će biti osvećenje Bogojavljenske vodice.

Kod krsta će biti organizovana manifestacija „Pihtijada“, takmičenje u najbolje pripremljenim pihtijama i takmičenje za najbolju grejanu rakiju.

Kao i predhodne, a ove godine drugi put po redu, biće organizovano plivanje za časni krst na brani Kutinske reke u Gadžinom Hanu od 12:30 časova.

Uslovi za učešće u plivanju su:
-da je osoba starija od 18 godina
-da je kršten/a
-da prisustvuje i pričesti se na svetoj Liturgiji u Grkinji
-da se pre plivanja obavi lekarski pregled, koji će organizovati dom zdravlja Gadžin Han

Prijave za plivanje su pozivom na brojeve: Zoran Martinoski 0652860356; Milan Stevanović 0612258900; Jerej Dušan Janković, paroh zaplanjski 0640008194.

Broj učesnika nije ograničen jer plivanje neće imati takmičarski karakter već će svi koji ispunjavaju uslove moći da učestvuju. Najbržeg plivača svakako očekuje nagrada – krst.

U saradnji sa institucijama lokalne samouprave potrudićemo se da ove dane učinimo jednom lepom tradicijom, koja će iz godine u godinu okupljati sve veći broj ljudi, koji će poneti lepe uspomene i uvek poželeti da ponovo dođu, učestvuju i budu okupljeni oko svoje crkve.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

POČINJE NAJSTARIJI TURNIR U MALOM FUDBALU – 300.000 DINARA JE PRVA NAGRADA!

Sport i muzika

Negujmo i Boban Rajović objavili novu pesmu „Ložimo se, ložimo“ posvećenu našim igračima na Euro 2024

HRONIKA

Uhapšen zbog ubijanja i zlostavljanja životinja

Web

Istraživanje RNIDS-a: 75,6% firmi u Srbiji ima veb-sajt