Agro Savet

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje

Sok od cvekle, foto: pixabay.com, ilustracija

Šta čini sok od crvene cvekle superhranom?

Crvena cvekla je bogat izvor esencijalnih nutrijenata, uključujući folate, vlakna, vitamin C i antioksidante. Kada se konzumira u obliku soka, koncentracija ovih hranljivih sastojaka može biti još veća, čineći sok od crvene cvekle moćnim saveznikom u održavanju zdravlja i vitalnosti.

Sok od crvene cvekle

Kako sok od crvene cvekle poboljšava fizičke performanse?

Sok od crvene cvekle sadrži nitrate koji se u telu pretvaraju u azot oksid. Ova supstanca može poboljšati cirkulaciju krvi, smanjiti krvni pritisak i povećati nivo kiseonika u mišićima, što je posebno korisno za sportiste i one koji se bave fizičkim aktivnostima.

Detoksikacija i čišćenje organizma sokom od crvene cvekle

Sok od crvene cvekle je poznat po svojim detoksikacionim svojstvima. Beta-cijanin, pigment koji cvekli daje prepoznatljivu crvenu boju, pomaže u procesu detoksikacije organizma, podržavajući rad jetre i pomažući u eliminaciji toksina.

Recept za domaći sok od crvene cvekle

Za pripremu zdravog i osvežavajućeg soka od crvene cvekle potrebni su vam sveža cvekla, malo limuna i đumbira za dodatni ukus i zdravstvene beneficije.

Evo jednostavnog recepta za sok od crvene cvekle:Potrebni sastojci:

  • 2 srednje velike crvene cvekle
  • 1 jabuka
  • 1 koren đumbira (oko 2 cm)
  • 1 limun
  • Voda ili jabukovo sirće (po izboru)
  • Med (po želji)

Uputstvo za pripremu:

  1. Pripremite cvekle: Cvekle dobro operite pod tekućom vodom koristeći četku da uklonite sve tragove zemlje. Ako je moguće, koristite organsku cveklu koja nije tretirana pesticidima.
  2. Oljuštite i pripremite ostale sastojke: Oljuštite jabuku i đumbir. Jabuku isecite na četvrtine, a đumbir na tanke kriške. Limun dobro operite i iscedite da dobijete sok.
  3. Cedjenje soka: U sokovnik stavite cveklu, jabuku i đumbir. Alternativno, možete koristiti blender, pa nakon toga procediti dobijenu smesu kroz gazu ili sitno cedilo.
  4. Dodajte limunov sok i med: U cedjeni sok dodajte svež limunov sok. Ako želite, možete zasladiti sok medom po ukusu.
  5. Razredite po želji: Ako je sok pregust, možete ga razrediti malo vode ili jabukovog sirćeta.
  6. Posluživanje: Sok od cvekle poslužite odmah, najbolje je popiti ga u roku od 15 minuta da bi se sačuvali svi hranljivi sastojci.

Napomena: Sok od crvene cvekle može imati snažan efekat na detoksikaciju tela, stoga se preporučuje postepeno uvodjenje soka u ishranu, počevši od manjih količina.

Gde kupiti kvalitetnu crvenu cveklu za sok?

Kvalitetne sastojke za vaš sok od crvene cvekle možete pronaći na lokalnim pijacama, u zdravoj hrani ili kod proverenih dobavljača organske hrane. Uvek birajte svežu i neprskanu cveklu za najbolji ukus i hranljivost.

Izvor: Agro Savet

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom