1. oktobar

Međunarodni Dan starijih osoba: Poštovanje ljudskih prava i povećanje penzija u Srbiji

Starija osoba, foto: pixabay.com

Na dan 1. oktobra, povodom Međunarodnog dana starijih osoba, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog naglašava sveprisutnu problematiku koju starija populacija suočava u svetlu promenjene demografske slike.

Iako postoje specifični izazovi u zaštiti ljudskih prava starijih osoba kako na nacionalnom, tako i globalnom nivou, važno je napomenuti da ne postoji dokument ni na međunarodnom ni na evropskom nivou koji se isključivo bavi ovom populacijom. Trenutno, ostaje na snazi praćenje preporuka koje Ujedinjene nacije upućuju državama u cilju očuvanja međunarodnih ugovora.

Srbija je prepoznata kao lider u uvođenju principa „Da niko ne bude izostavljen“ u svoj pravni okvir, čime se stavlja poseban naglasak na inkluziju starijih osoba u kreiranju politika. Ovo se reflektuje kroz unapređenje zdravstvene i socijalne zaštite, celoživotno obrazovanje, zaštitu od nasilja i lokalni razvoj specijalizovanih usluga, sve u svrhu poboljšanja kvaliteta života starije populacije.

U koraku sa tim, Vlada Republike Srbije donela je odluku o povećanju penzija za 5,5% od 1. oktobra 2023, uz dodatnih 14,8% od 1. januara 2024, te uvela sistem penzionerskih kartica sa brojnim popustima za kupovinu i usluge.

Pored toga, stvaraju se programi koji omogućavaju starijim osobama aktivno provođenje slobodnog vremena, uključujući putovanja, posete pozorištima, bioskopima i učestvovanje u različitim kursevima.

Zastarele predrasude da stariji ljudi treba da provedu svoje penzionerske dane pasivno, ne uzimajući u obzir njihovo bogato životno i radno iskustvo, moraju biti prevaziđene. Kroz međugeneracijsku solidarnost, stariji građani doprinose razvoju društva koristeći svoje resurse i iskustvo.

Prema procenama UN-a, broj starijih osoba će se udvostručiti do 2050. godine, čineći 22% svetske populacije. Ovo ukazuje na važnost prilagođavanja društva kako bi se adekvatno suočilo s potrebama i doprinosom starijih generacija.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom