Pčelari

ODLIČNA VEST: Davanja po košnici će sledeće godine biti povećana na 1.000 dinara

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković, je danas najavila povećanje podsticaja za pčelare u Srbiji. Naredne godine, davanja po košnici će biti uvećana za 25 odsto, dostižući iznos od 1000 dinara.

Tanasković je istakla da je iznos podsticajnih sredstava po košnici pčela u 2023. godini bio 800 dinara, a pčelari u sistemu organske proizvodnje dobijaju dodatnih 40 odsto podsticaja. Osim podsticaja po košnici, pčelari mogu koristiti podsticaje za nabavku opreme, pčelinjih matica i investicije u preradu i marketing pčelinjih proizvoda.

Pčelarstvo je perspektivna grana u Srbiji, s ogromnim potencijalom za izvoz meda, istakla je ministarka Tanasković. Ona je naglasila značaj podrške Ministarstva zaštite životne sredine i poljoprivrede, koja će se nastaviti i u narednom periodu.

Cilj sektora pčelarstva je nastavak povećanja izvoza, posebno na zahtevnom EU tržištu, kao i bolje pozicioniranje srpskih proizvođača na međunarodnom tržištu. Tanasković je najavila rad na usklađivanju sertifikata za izvoz meda u različite zemlje, uključujući Alžir, Bahrein, SAD, Izrael i Kinu, kako bi se otvorile nove tržišne mogućnosti za pčelare u Srbiji.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom