Pčelari

ODLIČNA VEST: Davanja po košnici će sledeće godine biti povećana na 1.000 dinara

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković, je danas najavila povećanje podsticaja za pčelare u Srbiji. Naredne godine, davanja po košnici će biti uvećana za 25 odsto, dostižući iznos od 1000 dinara.

Tanasković je istakla da je iznos podsticajnih sredstava po košnici pčela u 2023. godini bio 800 dinara, a pčelari u sistemu organske proizvodnje dobijaju dodatnih 40 odsto podsticaja. Osim podsticaja po košnici, pčelari mogu koristiti podsticaje za nabavku opreme, pčelinjih matica i investicije u preradu i marketing pčelinjih proizvoda.

Pčelarstvo je perspektivna grana u Srbiji, s ogromnim potencijalom za izvoz meda, istakla je ministarka Tanasković. Ona je naglasila značaj podrške Ministarstva zaštite životne sredine i poljoprivrede, koja će se nastaviti i u narednom periodu.

Cilj sektora pčelarstva je nastavak povećanja izvoza, posebno na zahtevnom EU tržištu, kao i bolje pozicioniranje srpskih proizvođača na međunarodnom tržištu. Tanasković je najavila rad na usklađivanju sertifikata za izvoz meda u različite zemlje, uključujući Alžir, Bahrein, SAD, Izrael i Kinu, kako bi se otvorile nove tržišne mogućnosti za pčelare u Srbiji.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobra vest!

Završeni svi radovi na gasnoj interkonekciji Srbija–Bugarska

Šta mislite o tome?

MEDIJI: Engleska – Srbija, meč visokog rizika?!

Dobra vest

Penzionerima danas isplata jednokratne pomoći od 20.000 dinara

Povećanje poreza od 0,8 do 3,4%

Usvojena odluka o prosečnim cenama nekretnina u Nišu: Promene u poreskim stopama