Vipera ammodytes

Najotrovnija zmija u Srbiji: Upoznavanje sa šarkom

Šarka, ilustracija, pixabay.com

Kada razmišljamo o opasnostima u divljini Srbije, zmije često dolaze na um. Dok većina zmija u ovoj zemlji nije otrovna i nisu agresivne prema ljudima, postoji jedna vrsta koja se izdvaja po svojoj otrovnosti. Ta zmija je šarka (Vipera ammodytes).

Šarka, poznata i kao obična ljuta zmija ili poskok, predstavlja jedinu otrovnu zmiju u Srbiji. Njena otrovna žaoka i relativno agresivno ponašanje čine je važnom figurom u ekosistemu, ali i potencijalnom pretnjom za ljude. Evo nekoliko ključnih informacija o šarki:

  1. Otrovnost: Šarka je otrovna zmija, iako njen otrov nije toliko jak kao kod nekih drugih zmija, poput kobre ili šestoprugaste ljute zmije. Ipak, ugriz šarke može biti veoma bolan i opasan za ljude, naročito za decu, starije osobe i one sa slabim imunim sistemom.
  2. Prepoznavanje: Šarka obično ima sivu, smeđu ili zelenu boju sa karakterističnim tamnim šarama na leđima i bokovima. Takođe, ima trouglastu glavu i vertikalno zubalo, koje se razlikuje od neotrovnih zmija koje imaju horizontalno zubalo.
  3. Stanište: Šarka se može naći u različitim staništima širom Srbije, uključujući planine, šume, livade i stepu. Često se skriva ispod kamenja ili u rupama.
  4. Ponašanje: Šarke su obično stidljive i pokušavaju da izbegnu susret sa ljudima. Međutim, ako se osećaju ugroženo, mogu postati agresivne i napasti.
  5. Prevencija: Najbolji način da se izbegne ugriz šarke je da se pridržavate osnovnih mera opreza tokom boravka u prirodi. Nosite odgovarajuću obuću i odeću, ne stavljajte ruke ili noge ispod stena ili u rupe bez prethodne provere, i budite svesni okoline tokom šetnje ili planinarenja.
  6. Lečenje: U slučaju ugriza šarke, odmah potražite medicinsku pomoć. Antivenin protiv šarke dostupan je u bolnicama i treba ga primeniti što je pre moguće kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije.

U zaključku, dok je šarka najotrovnija zmija u Srbiji, važno je znati da su ugrizi ovih zmija relativno retki, a smrtni ishodi još ređi uz pravilno lečenje.

Ključna je prevencija i pažljivo ponašanje tokom boravka u prirodi kako biste izbegli potencijalne susrete sa ovom zmijom.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom