Medijana

Arheološko nalazište Medijana u Nišu: Prozor kroz rimski luk

nalazište MEDIJANA

Arheološko nalazište Medijana u Nišu predstavlja prekrasnu ruinu koja osvetljava život u vremenima Rimskog carstva. Ovo nalazište pruža uvid u bogatu istoriju Niša i kulturu Rimskog društva.  

Arheološko nalazište Medijana, foto: jutjub link
Arheološko nalazište Medijana, foto: jutjub link

Medijana je antički grad koji je datirao iz Rimskog perioda. Ovaj grad je imao značajnu ulogu kao rezidencijalno mesto za cara Konstantina Velikog, koji je rođen u Nišu. Medijana je bila važan centar u toga vremena.

Ostanci Medijane su uklapani u zemljište i ukažuju na strukture kao što su vile, terme, kupatila i bašte. Carska vila je najvažnija gradija na ovom nalazištu, a ovde se mogu videti ostaci prostorija koje su nekada bile veličanstvene.

Medijana se ističe zbog izuzetnih mozaika koji su svedoci o veštini i umetnosti Rimljana. Ovi mozaici prikazuju različite scene iz svakodnevnog života, mitološke priče i prirodne motive.

Arheološko nalazište Medijana, foto: jutjub link
Arheološko nalazište Medijana, foto: jutjub link

Pokraj arheoloških raskida, nalazište Medijana ima i svoj Arheološki muzej. Ovde se nalazi veliki broj nalaza pronađenih na ovom području, uključujući keramiku, statue, monete i ostale artefakte.

Medijana predstavlja izuzetno važnu turističku destinaciju u Nišu. Brojni posetioci dolaze da istraže ovo arheološko nalazište i upoznaju se sa dubokom istorijom grada i regiona.

Arheološko nalazište Medijana u Nišu pruža uvid u antičku prošlost i kulturu Rimskog društva. Mozaici, arhitektura i artefakti oživljavaju vremena koja su prošla, a Medijana postaje neprekidni prozor u svet Rimskog carstva i bogatstva nasleđa koje je ostavilo.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom