ЕИБ: 1,1млрд евра за брзу пругу до Ниша

Потпредседница Европске инвестиционе банке (ЕИБ) задужена за Западни Балкан Љиљана Павлова изјавила је данас да је та банка одобрила укупно 1,1 милијарду евра за изградњу брзе пруге на железничком Коридору 10 од Беогеада до Ниша и да је потписана прва транша у износу од 550 милиона.

Павлова је рекла, на онлајн конференцији за медије ЕИБ поводом објављивања годишњих глобалних резултата банке за 2022. годину на ЗБ, да ће тај пројекат у Србији бити финансиран заједно са Европском комсијом и Европском банком за обнову и развој.

Огранак ЕИБ Глобал је за деоницу железничког Коридора 10 у Србији одобрио 1,1 милијарду евра, за изградњу 230 километара брзе пруге између Београда и Ниша, навела је она.

„Железнички Коридор 10 је веома важан не само за Србију и регион, већ и Европу. Веома смо захвални нашим одличним партнерима Европској комисији и Европској банци за обнову и развој“, поручила је она.

У ЕИБ-у кажу да је тај пројекат вредан око 2,2 милијарде евра, од чега ће 1,1 милијарду обезбедити ЕИБ, ЕБРД 550 милиона евра и да ће кроз грантове бити обезбеђено још скоро 600 милиона.

Пројекат ће финансирати ЕИБ, ЕБРД, ЕУ грантови и део из буџета Србије.

Како је раније процењено, пројекат би могао да буде готов до 2029. године, а возови ће моћи да иду брином од 200 километара на сат.

Пруга ће бити наставак брзе пруге Београд – Будимпешта и део је Трансевропске транспортне мреже.

Извор: Танјуг

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: