Регионалне агенције покретач развоја на локалном нивоу

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек посетио је данас Ниш и разговарао са директорком Регионалне развојне агенције ЈУГ Драганом Стојановић о активностима и сарадњи у циљу развоја овог краја.

РРА Југ, фото илустрација
РРА Југ, фото илустрација

Ђерлек је истакао да област равномерног регионалног развоја захтева сложен приступ и ажурирање и доношење нових стратешких докумената, имајући у виду то да је ситуација на терену значајно измењена у односу на претходну деценију, када је и постављен правни оквир.

Он је нагласио да је уређење ове области један од значајних приоритета Владе, а регионални развој је услов за даљи напредак на пољу евроинтеграција.

Према његовим речима, регионалне агенције представљају значајан механизам и покретач развоја на локалном нивоу.

Стојановић је подсетила на то да је агенција израдила више регионалних стратегије развоја, од којих је она урађена за развој Пиротског округа окарактерисана као пример добре праксе и јединствена на нивоу државе.

Она је као изузетно важну активност навела и основање револвинг фонда за помоћ малим пољопривредним произвођачима.

С обзиром на важност развоја пољопривреде, Ђерлек је истакао да ће Кабинет на чијем је челу подржати сличне пројекте у овој области.

На састанку је договорено и интезивирање сарадње у циљу решавања демографских проблема.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: