Privreda spremno dočekala sistem elektronskog fakturisanja

ministarstvoi

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije podsetilo je danas na to da je od 1. januara nastupila obaveza slanja, primanja i čuvanja elektronskih faktura za subjekte privatnog sektora koji su obveznici PDV putem Sistema elektronskog fakturisanja, što je u skladu sa Zakonom o elektronskom fakturisanju.

Državna sekretarka Ministarstva finansija Slavica Savičić istakla je tim povodom da je od početka godine razmenjeno 3.065.630 elektronskih faktura, od čega 2.537.773 između privrednih subjekata, a 527.857 između korisnika javnih sredstava i privrednih subjekata.

Savičić je podvukla da to pokazuje da je privreda spremno dočekala sistem elektronskog fakturisanja, što je rezultat kvalitetnog dijaloga sa privredom, odnosno kontinuirane komunikacije u prethodnom periodu.

Od 1. maja 2022. godine do sada ukupno je razmenjeno 10.312.749 elektronskih faktura. Od početka ovog procesa dobro se komuniciralo sa privredom i usvojeni su mnogi predlozi, što je rezultiralo nizom unapređenih funkcionalnosti i poboljšanjem rada samog sistema e-faktura, rekla je ona.

Prema njenim rečima, korišćenje ovog sistema je besplatno i njegovom primenom očekuje se ubrzanje poslovnih procesa i unapređenje poslovanja kroz dodatnu pravnu sigurnost.

Savičić je ukazala na to da je za većinu privrednika koji koriste digitalne servise primena elektronskih faktura još jedan novi sistem koji je jednostavan za korišćenje.

Državna sekretarka je uputila poziv onima koji se do sada nisu prijavili da to urade što pre, a kao prvi korak neophodno je da imaju eID (elektronska identifikacija).

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Obaveštenje

Provera ispravnosti sistema za javno uzbunjivanje u gradu Nišu!

Potvrđeno

Od danas jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Nišlija

Zoran Maksimović posvetio pesme Nišu i Niškoj Banji, mestima koja su mu u srcu

Dobra vest za poljoprivrednike

Počela isplata po hektaru, produžen rok za prijavu