Привреда спремно дочекала систем електронског фактурисања

Министарство финансија Владе Републике Србије подсетило је данас на то да је од 1. јануара наступила обавеза слања, примања и чувања електронских фактура за субјекте приватног сектора који су обвезници ПДВ путем Система електронског фактурисања, што је у складу са Законом о електронском фактурисању.

Државна секретарка Министарства финансија Славица Савичић истакла je тим поводом да је од почетка године размењено 3.065.630 електронских фактура, од чега 2.537.773 између привредних субјеката, а 527.857 између корисника јавних средстава и привредних субјеката.

Савичић је подвукла да то показује да је привреда спремно дочекала систем електронског фактурисања, што је резултат квалитетног дијалога са привредом, односно континуиране комуникације у претходном периоду.

Од 1. маја 2022. године до сада укупно је размењено 10.312.749 електронских фактура. Од почетка овог процеса добро се комуницирало са привредом и усвојени су многи предлози, што је резултирало низом унапређених функционалности и побољшањем рада самог система е-фактура, рекла је она.

Према њеним речима, коришћење овог система је бесплатно и његовом применом очекује се убрзање пословних процеса и унапређење пословања кроз додатну правну сигурност.

Савичић је указала на то да је за већину привредника који користе дигиталне сервисе примена електронских фактура још један нови систем који је једноставан за коришћење.

Државна секретарка је упутила позив онима који се до сада нису пријавили да то ураде што пре, а као први корак неопходно је да имају еИД (електронска идентификација).

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: