Партнерство градова и општина из Србије и из држава чланица ЕУ

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије саопштило је данас да од ове године градови и општине Србије могу да користе могућност да нађу партнерске општине и градове у Европској унији и да то буде начин учења из њихових искустава у унапређењу квалитета живота грађана.

Реч је о програму Европске уније под називом УРБАКТ, за који локалне самоуправе из Србије могу до 31. марта да доставе предлоге пројеката. Пројектне пријаве које припремају мреже градова и општина достављају се Секретаријату програма у електронском формату путем интернет странице програма УРБАКТ.

За више информација о условима конкурса сви потенцијални корисници могу да се обрате Министарству за европске интеграције, које је контакт тачкa за УРБАКТ у Србији, на имејл ivana.davidovic@mei.gov.rs.

Програм УРБАKТ већ 20 година подржава градове и општине широм Европе да путем размене знања и искуства реше комуналне проблеме и тако допринесу сопственом развоју.

До сада је више од 1.000 градова Европе искористило подршку овог програма, а направили су и око 150 мрежа у оквиру којих сарађују. Од ове године Европска унија је, на иницијативу Министарства за европске интеграције, обезбедила учешће Србије у овом програму.

На тај начин је нашим градовима и општинама омогућено да кроз пројекте које финансира УРБАКТ унапреде своје политике урбаног развоја и побољшају учешће грађана у процесима планирања и спровођења тих политика.

Министарка Тања Мишчевић оценила је тим поводом као веома добру вест за Србију да је прва међу државама Западног Балкана добила прилику да учествује у програму УРБАКТ, што ће нашим градовима омогућити да заједно са градовима широм Европе дођу до најбољих решења за побољшање квалитета живота својих грађана.

У Европи 75 одсто становништва живи у урбаним насељима, тако да су заправо градови носиоци промена у друштву. Тај потенцијал овај програм подржава, помаже градове и општине да одговоре на савремене изазове организације и квалитета живота у великим насељима, објаснила је она.

Такође, како је додала, овај програм подстуче градове да омогуће својим становницима да имају чистију животну средину, бољи јавни превоз, социјалну заштиту која би више одговарала потребама угрожених категорија грађана, као и да спроведу све оне промене у својим заједницама које ће допринети њиховој добробити.

Министарство за европске интеграције координише учешће наше државе у десет програма европске територијалне сарадње, укључујући сада и УРБАКТ и пружа подршку свим институцијама из Србије које су заинтересоване за пријаву пројеката.

Реч је о програмима који обезбеђују финансирање пројеката у пограничним регионима – онима на граници Србије са државама чланицама ЕУ и суседима из региона, функционалним подручјима дунавског и јадранско-јонског региона, а сада и са градовима Европе, који помажу да локалне заједнице и организације обезбеде унапређење свог живота или рада.

Од 2004. до 2020. године, Европска унија је за ове намене бесповратно дала више од 400 милиона евра за финансирање више од 1.600 пројеката на територији Србије, у којима је учествовало више од 1.000 партнера – било да је реч о локалним самоуправама, јавним предузећима, невладиним организацијама, музејима, болницама, школама.

Заједнички, Србија, суседи и ЕУ су овим пројектима утицали на побољшање услова живота на стотине хиљада људи, наводи се у саопштењу.

Извор: Влада Србије

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: