Finansijska stabilnost, izgradnja infrastrukture, rast investicija i broja zaposlenih obeležili 2022. godinu

grad nis photo

Prvi put su prošle godine više od 50 odsto prihoda u gradskoj kasi bili prihodi od poreza na zarade koji su za milijardu dinara bili veći nego 2021. godine. Kreditno se nismo zaduživali, a zahvaljujući punoj kasi uspeli smo da smanjimo zaduženost za 286 miliona dinara. Povećanjem broj zaposlenih na 89.000 smanjili smo nezaposlenost koja je sada u Nišu ispod 20.000.

Gradonačelnica Niša, foto: Grad Niš
Gradonačelnica Niša, foto: Grad Niš

I dalje smo grad sa povoljnim poslovnim okruženjem, pa otuda 920 miliona evra direktnih stranih investicija u poslednjih 10 godina. U Nišu posluje osam stranih kompanija, još dve su došle 2022. (Ksing Ju i Jusej), a još dve su proglašene projektima od nacionalnog značaja – VGP I Palfinger, izjavila je gradonačelnica Dragana Sotirovski na godišnjoj konferenciji za medije.

Grad je započeo veliki broj infrastrukturnih projekata poput Akva parka u Niškoj Banji, Arheološkog nalazišta Medijana, nove škole u Leskoviku, vrtića u naseljima Brzi Brod i Deveti maj, prve podzemne garaže, istakla je Sotirovski i dodala da se krenulo u rešavanje vodosnabdevanja u naseljima na obodu grada, kao i da je rekonstruisana Ustanova za pružanje usluga iz oblasti socijalne zaštite „Mara“, otvoreno Prihvatilište za odrasle i stare osobe, započeta izgradnja Male scene Narodnog pozorišta.

Država je 2022. započela investicije važne za Niš. Rekonstruiše se pruga Niš – Brestovac, gradi gasna interkonekcija Srbija – Bugarska, proširuje zgrada terminala na aerodromu, gradi autoput ka Merdaru. Vojsci Srbije 2022. grad je predao 152 stana, a započeta je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje je najvredniji projekat u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji od 85 miliona evra, rekla je gradonačelnica.

Ona je izrazila zadovoljstvo saradnjom koju Grad ostvaruje sa Kabinetima predsednika, premijerke i ministara, regionom i Evropom ocenivši uspešnim predstavljanje Niša u međunarodnim odborima i telima i podvukla da će 2023. biti godina borbe za svako novo radno mesto, fabriku, investicije, za svakog mladog čoveka koji želi da ostaje u Nišu. Za svako dete koje treba da se rodi, borba za bolji život penzionera, radnika, socijalno ugroženih građana.

Kada živimo u državi u kojoj se predsednik republike zalaže za mir i stabilnost, onda verujem da ćemo moći da realizujemo sve ideje i predloge građana, a njih je bilo više od pet hiljada kroz prijeme koje smo organizovali. To je naš zadatak i uverena sam da ćemo 2023. godinu završiti uspešnije nego prethodnu, zaključila je gradonačelnica.

Izvor i foto: Grad Niš

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom