УХАПШЕН СЛУЖБЕНИК: Испоручивао воду по нижој цени

Припадници Министарства унутрашњих послова, УКП, Одељења за борбу против корупције у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу ухапсили су  Н. Ш. (1984) због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Осумњичени је као одговорно лице ЈКП „Водовод“ Зајечар у фебруару 2020. године уговорио са једном фирмом да ће им ЈКП „Водовод“ испоручивати такозвану техничку воду по цени од 38 динара по метру кубном без ПДВ-а, иако је знао да „Водовод“ у систему водоснабдевања на тој локацији има само пијаћу воду чија је цена за привреду 141,5 динара по метру кубном без ПДВ-а.

Ilustracija, foto: MUP Republike Srbije jutjub kanal/printscreen

По налогу осумњиченог „Водовод“ је у периоду од априла 2020 до јула 2022. године испоручио тој фирми 324.301 кубних метара пијаће воде на траженој локацији, а фактурисао као техничку воду, чиме јој је прибавио корист у износу од 35.689.325 динара.

Сумња се и да је Н. Ш. 2019. године усмено договорио са одговорним лицем исте фирме, без сагласности надзорног одбора „Водовода“ и оснивача, да изграде црпну станицу која није предвиђена и није била потребна по постојећем Пројекту водоснабдевања у тој зони, чија је изградња коштала 19.042.671 динара.

Наведеним радњама, осумњичени је причинио штету ЈКП „Водовод“ Зајечар у износу од 52.607.824, као и буџету Републике Србије у износу од 2.124.172 динара на име необрачунатог ПДВ-а на стварно испоручену пијаћу воду .

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати  и он ће, уз кривичну пријаву, бити бити спроведен у надлежно тужилаштво.

 

Извор: МУП

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: