NAUČNICI OTKRILI: Vreme smrti može da se predvidi 14 godina ranije

doctor-840127_1280

Krvni pritisak u kasnijoj fazi života počinje da pada, i to oko 14 godina pre nego što će nastupiti smrt, pokazalo je istraživanje.

Do ovog zaključka došli su naučnici tokom posmatranja zdravstvenog stanja 46.634 Britanca koji su umrli u 60. godini života ili kasnije, a uzorak je obuhvatio i ljude koji su bili zdravi, ali i one koji su imali demenciju i bolesti srca.

Foto: Pixabay

Krvni pritisak je najviše padao kod pacijenata obolelih od demencije, zastoja srca, gubitka težine u kasnim godinama i onih koji su imali visoki pritisak.

Smanjenje je na duge staze zabeleženo i kod pacijenata bez bilo koje od navedenih dijagnoza.
Naše istraživanje baca svetlo na važnost praćenja stanja starijih pacijenata kakve lekari viđaju svuda. Bio bih jako uznemiren kada bi neko protumačio naš rad kao motiv da se hipertenzija u kasnijim godinama ne tretira lekovima i da se oni ne izdaju – kaže autor istraživanja.

Dodaje se i kako i lekari i istraživači moraju obratiti pažnju na to šta pad krvnog pritiska zapravo znači za starije pacijente. Iako postoji još znakova koji ukazuju na blizinu smrti i javljaju se samo nekoliko godina pre, visina pritiska je i sve promene vezane uz nju najočitiji pokazatelj. To je ponajviše zato što se krvni pritisak može brojčano izmeriti, često se meri i prate ga lekari, kao i sami pacijenti.

 

 

Izvor: Kurir

 

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Proglašeno je 11 izbornih lista

IZBORI – NIŠ 2024: OVO SU IZBORNE LISTE ZA ODBORNIKE

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja