НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ: Време смрти може да се предвиди 14 година раније

Крвни притисак у каснијој фази живота почиње да пада, и то око 14 година пре него што ће наступити смрт, показало је истраживање.

До овог закључка дошли су научници током посматрања здравственог стања 46.634 Британца који су умрли у 60. години живота или касније, а узорак је обухватио и људе који су били здрави, али и оне који су имали деменцију и болести срца.

Foto: Pixabay

Крвни притисак је највише падао код пацијената оболелих од деменције, застоја срца, губитка тежине у касним годинама и оних који су имали високи притисак.

Смањење је на дуге стазе забележено и код пацијената без било које од наведених дијагноза.
Наше истраживање баца светло на важност праћења стања старијих пацијената какве лекари виђају свуда. Био бих јако узнемирен када би неко протумачио наш рад као мотив да се хипертензија у каснијим годинама не третира лековима и да се они не издају – каже аутор истраживања.

Додаје се и како и лекари и истраживачи морају обратити пажњу на то шта пад крвног притиска заправо значи за старије пацијенте. Иако постоји још знакова који указују на близину смрти и јављају се само неколико година пре, висина притиска је и све промене везане уз њу најочитији показатељ. То је понајвише зато што се крвни притисак може бројчано измерити, често се мери и прате га лекари, као и сами пацијенти.

 

 

Извор: Курир

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: