ЕВО ШТА ЗАКОН КАЖЕ: Да ли је у Србији забрањено возити у папучама и штиклама?

Отишли сте на море и баш вас мрзи да промените обућу после плаже, па сте за волан сели са папучама на ногама. Неколико кривина касније дошло је до непријатне ситуације јер вам је папуча склизнула са папучице и настао је карамбол.

Један је од могућих сценарија уколико аутомобил возите у папучама. Слична ситуација је и вожња у ципелама са штиклом. Замислите сaмо шта све може да се деси уколико на ногама имате високе потпетице?!

Ипак, шта наш закон каже, да ли је вожња у папучама, или пак са штиклама, забрањена?

Foto: Pixabay

Да се, рецимо, налазите у Грчкој и полицајац вас ухвати да возите у папучама, не гине вам казна од 50 евра, а и одузимање возачке дозволе на месец дана. Код нас је, ипак, мало другачија ситуација.
Наш закон не садржи одредбу која изричито забрањује да се вози у папучама, са штиклама или бос. Међутим, уколико дође до саобраћајне незгоде, онда се може применити општа одредба која забрањује возачу да управља возилом на начин којим се угрожава безбедност саобраћаја – каже Дамир Окановић.

Дакле, полицајац вас неће казнити уколико вас затекне у папучама или штиклама, али ако због тога изазовете саобраћајну незгоду, онда вам свакако прети казна и то папрена.
Ако су лакше последице, платићете неколико хиљада динара, али у случају да има погинулих, казна је и до осам година затвора.

 

 

Извор: Б92, Курир

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: