ОБЕЛЕЖНА СТОГОДИШЊИЦА ОТВАРАЊА ПРУГЕ НИШ-КЊАЖЕВАЦ: Предео, тунели и мостови сваког оставе без даха! (ГАЛЕРИЈА)

Обележава се 100 година од пуштања Тимочке пруге широког колосека Ниш-Сврљиг-Књажевац.

Србији је након почетка Првог светског рата била потребна пруга која би је повезала са Румунијом и Русијом и омогућила транспорт ратног материјала.

Nikola Pašić za vreme izgradnje pruge, foto: zeleznice.in.rs

После прекида градње 1915. када је Бугарска објавила рат Србији, пруга Ниш-Књажевац је коначно отворена 15.08.1922. године.

Otvaranje pruge 1922. godine, foto: zeleznice.in.rs

Од Ниша до Књажевца налазе се 36 тунела, најдужи је тунел бр. 1 Грамада Л дуг 1701, 27 m, стоји у Извештају о завршним радовима „Инфраструктура железница Србије“.

Foto: M.M

На деоници код села Нишевца налазе се 17 армирано бетонска моста чији је пројектант чувени инжењер Милутин Миланковић. Како се наводи у Извештају о завршним радовима, на једном од 17 мостова је први пут у Србији примењен „армирани бетон“.

Поводом стогодишњице отварања пруге Центар за културу, туризам и спорт Сврљиг је организовао Изложбу фотографија железничке инфраструктуре која обухвата период од отварања пруге до данас.

Foto: Svrljiške novine

Место које је приликом отварања посетио Никола Пашић, данас су посетили председник општине Мирослав Марковић, народни посланик Милија Милетић, председник СО Милан Михајловић, његова заменица Татјана Лазаревић и представници ЈП „Железница Србија“ из Ниша.

Foto: M.M

Пруга је важна за све грађане Србије, битно је да свака деоница буде реконструисана и у функцији. Ова деоница је карактеристична по бројним природним лепотама које треба видети – поручио је народни посланик Милија Милетић.

 

 

 

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: