OBELEŽNA STOGODIŠNJICA OTVARANJA PRUGE NIŠ-KNJAŽEVAC: Predeo, tuneli i mostovi svakog ostave bez daha! (GALERIJA)

IMG-942eb33e115a572570c4dc6e9138a356-V

Obeležava se 100 godina od puštanja Timočke pruge širokog koloseka Niš-Svrljig-Knjaževac.

Srbiji je nakon početka Prvog svetskog rata bila potrebna pruga koja bi je povezala sa Rumunijom i Rusijom i omogućila transport ratnog materijala.

Nikola Pašić za vreme izgradnje pruge, foto: zeleznice.in.rs

Posle prekida gradnje 1915. kada je Bugarska objavila rat Srbiji, pruga Niš-Knjaževac je konačno otvorena 15.08.1922. godine.

Otvaranje pruge 1922. godine, foto: zeleznice.in.rs

Od Niša do Knjaževca nalaze se 36 tunela, najduži je tunel br. 1 Gramada L dug 1701, 27 m, stoji u Izveštaju o završnim radovima „Infrastruktura železnica Srbije“.

Foto: M.M

Na deonici kod sela Niševca nalaze se 17 armirano betonska mosta čiji je projektant čuveni inženjer Milutin Milanković. Kako se navodi u Izveštaju o završnim radovima, na jednom od 17 mostova je prvi put u Srbiji primenjen „armirani beton“.

Povodom stogodišnjice otvaranja pruge Centar za kulturu, turizam i sport Svrljig je organizovao Izložbu fotografija železničke infrastrukture koja obuhvata period od otvaranja pruge do danas.

Foto: Svrljiške novine

Mesto koje je prilikom otvaranja posetio Nikola Pašić, danas su posetili predsednik opštine Miroslav Marković, narodni poslanik Milija Miletić, predsednik SO Milan Mihajlović, njegova zamenica Tatjana Lazarević i predstavnici JP „Železnica Srbija“ iz Niša.

Foto: M.M

Pruga je važna za sve građane Srbije, bitno je da svaka deonica bude rekonstruisana i u funkciji. Ova deonica je karakteristična po brojnim prirodnim lepotama koje treba videti – poručio je narodni poslanik Milija Miletić.

 

 

 

 

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom