НОВИ СИМПТОМ! Заражени короном имају проблем и са очима?

На листи симптома короне могао би да се нађе и проблем са очима. У последње време полако расте број пацијената којима је дијагностикован вирус, а који су пријавили да су имали непријатности које се обично повезују са широком дијагнозом коњуктивитиса.
Истраживачи са универзитета Англија Раскин у Кембриџу у Енглеској покушали су да открију врсту, учесталост и трајање симптома коронавируса повезаних са очима.

Foto: Pixabay

Студија је објављена у „БМЈ опен офталмолоџију“, а подразумевала је да учесници којима је дијагностикован ковид испуне упитник у ком су описивали симптоме које су имали, као и њихово трајање. Резултати су показали да је само пет одсто учесника изјавило да су имали болне очи пре него што су имали ковид 19, док је 16 одсто изјавило да им је проблем био један од симптома током инфекције.

Фотофобија, осетљивост на светлост, забележена је код 18 одсто учесника, иако је то само пет одсто више у односу на период пре ковида 19, те је упитно да ли би ово могао да постане званични симптом коронавируса. Особе који су испуниле упитник, 83 одсто, рекле су да су се њихови симптоми повезани са очима догодили у року од две недеље након осталих симптома коронавируса, а 80 одсто је рекло да њихови проблеми са очима трају мање од две недеље.
Иако је важно да се симптоми повезани са очима уврсте у списак могућих симптома ковида 19, могуће је и да су болне очи замењене коњуктивитисом јер је важно разликовати га од симптома других врста инфекција, попут бактеријских инфекција, које се манифестују као слузав исцедак или суве очи – рекла је Шахина Пардан, водећа ауторка студије, додајући да је студија важна јер помаже да се научи више о томе, што још омогућава вирусу да се шири телом.

 

 

 

Извор: Курир.рс / С. Т.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: