СЛАВИМО МАРИЈУ МАГДАЛЕНУ! Један васкршњи обичај се веже за њу

Српска православна црква слави данас спомен на Марију Магдалену, у народу познату као Блага или Блажена Марија. Светица је веома поштована, посебно међу женама.

Марија Магдалена у Житијима светих помиње се као „мироносица равноапостолска“. Родом је из из горских предела Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалена.

У младости била је грешница, али ју је Исус избавио од грехова. Касније, постала је његова ученица, пратила га и слушала његове проповеди.

Заједно са Пресветом Богородицом туговала је под распетим Христом на Голготи и три пута је посетила његов гроб.

Foto: Lepote Pravoslavlja jutjub kanal/printscreen

Према јеванђељима, после Васкрсења Господ јој се два пута јавио, док се у предању тврди да је посетила Рим, где је цару Тиберију даровала црвено бојено јаје и поздравила га речима: „Христос васкрсе!“.

Верује се да је обичај фарбања васкршњих јаја везан за овај догађај. Пред царем је оптужила Понтија Пилата, да је неправедно осудио Исуса Христа, после чега је Пилат из Јерусалима премештен у Галију.

Из Рима је Марија Магдалена отишла у Ефес где је помагала светом Јовану Богослову у проповедању јеванђеља. Ту је и мирно завршила живот. Њене свете мошти касније су пренете у Цариград.

Иако празник није обележен црвеним словом, обичај је да се на данашњи дан не обављају физички и кућни послови, већ се празник посвећује молитви, радости и унутрашњем миру.

Народ верује да је Блага Марија сестра Светог Илије Громовника.

 

 

Извор: РТС

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: