ЖЕЛИТЕ МАЊЕ РАЧУНЕ ЗА СТРУЈУ? Влада припрема нову помоћ за ОВА домаћинства

Влада Србије ускоро би могла да усвоји нову Уредбу о енергетски угроженом купцу која ће омогућити грађанима лошијег финансијског стања да рачуне за струју, топлотну енергију и гас плаћају по нижим ценама.

Да би домаћинства уопште могла да остваре овакву врсту помоћи морају, према најавама, да имају примања до 18.000 месечно у случају да домаћинство броји једног члана односно све до 70.000 за домаћинства до шест и више чланова. Право на статус енергетски угроженог купца имају људи лошег материјалног или имовинског стања, корисници социјалне помоћи и дечијег додатка, али и особе којима живот зависи од струје, тачније који морају да буду прикачени на апарате.

Foto: Pixabay

Лица која су стекла статус енергетски угроженог купца за електричну енергију аутоматски стичу тај статус и кад је топлотна енергија у питању. Помоћ је предвиђена за набавку електричне енергије, електричне и топлотне енергије или за гас – кажу из ресорног министарства.

Уредба о енергетски угроженом купцу тренутно је у поступку усвајања.

Наведена Уредба, према својој природи, представља збир подстицајних мера које су усмерене за постизање циља смањења енергетског сиромоаштва кроз увођење категорије енергетски угроженог купца и утврђивања његових права. Уредбом је предвиђено да статус енергетски угроженог купца поред корисника новчане социјалне помоћи и дечијег додатка могу стећи корисници увећаног додатка за помоћ и негу другог лица, а на основу решења надлежног органа о коришћењу права – наводе из министарства.

Број корисника биће повећан скоро два и по пута.

Повећан је и праг укупног прихода домаћинства као услова за стицање овог статуса, а разрађени су и други услови у циљу повећања броја лица која могу стећи статус енергетски угроженог купца. Процењује се да ће се са новом уредбом број корисника помоћи илити крајњих купаца електричне енергије са 72.694 повећати на око 191.000 – закључују из министарства.

Колико је то смањење?

Ако погледамо тренутну Уредбу о енергетски угроженом купцу, умањење месечне обавезе исказује се умањењем месечног рачуна за електричну енергију за износ утврђен множењем утврђене количине потрошене струје (нпр. за домаћинство са једним чланом до 120 kWh месечно па до домаћинстава са шест или више чланова тј. 250 kWh месечно) са вишом дневном тарифом из зелене зоне увећане за 10 одсто.

Што се тиче умањења месечне обавезе за природни гас, обрачунава се множењем утврђене количине која је потрошена са тарифом за потрошаче из групе домаћинства које снабдева Јавно предузеће „Србијагас“ увећаном за пет одсто.

Поскупљује струја

Савет Агенције за енергетику дао је сагласност на повећање цене струје за купце који имају право на гарантовано снабдевање по регулисаним ценама (домаћинства и мали купци) за 6,5 одсто.

Како су додали, просечна цена електричне енергије за купце који имају право на гарантовано снабдевање по регулисаним ценама (домаћинства и мали купци), утврђена на основу максимално одобреног прихода и предвиђених количина електричне енергије за продају купцима на гарантованом снабдевању, износи без пореза и такси 8,144 дин/kWh.

Поскупљење од 6,5 одсто је без акциза и ПДВ-а, кад додамо акцизе од 7,5 одсто и ПДВ од 20 одсто, онда је то у просеку поскупљење од 8,3 одсто на рачун грађана – каже стручњак за енергетику Жељко Марковић.

 

 

 

Извор: Блиц, Курир

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: